Експерти: Втрати японської економіки складуть близько 1 трлн доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Втрати японської економіки складуть близько 1 трлн доларів

Казна та Політика
467
Загальні втрати японської економіки від нинішніх природних і техногенних катастроф досягнуть близько 1 трлн доларів, передає ИТАР-ТАСС з посиланням на співробітників аналітичних відділів банків, які працюють у лондонському Сіті.
"Збиток має довгостроковий характер, розрахунки зроблені з урахуванням впливу нинішніх потрясінь на економічну ситуацію в наступні роки", - наводяться слова джерела.
Варто зазначити, що більшість експертів до недавнього часу оцінювали збиток Японії на рівні 100-110 млрд доларів. Але мова не йшла про збитки в перспективі.
Економіст Credit Suisse Хіромічі Шірокава вважає, що за підсумками 2011 року ВВП Японії цілком може скоротитися на 0,2%, що якраз складе 1 трлн доларів, передає Reuters. При цьому він побоюється, що погіршується, споживча впевненість і спад виробництва цілком можуть збільшити падіння обсягу ВВП до 1%.
На думку провідного експерта Центру політичної кон'юнктури Дмитра Абзалова, для того щоб відновлення економіки Японії не затягувалося, уряду необхідно в першу чергу вирішити питання енергопостачання.
"Зараз основні проблеми пов'язані не з руйнуваннями як такими, а саме з енергетикою, з ситуацією навколо атомних електростанцій. Якщо це питання вдасться вирішити, то Токіо зможе відносно безболісно вийти з даної ситуації", - говорить Абзалов.
Втім, Хіромічі Шірокава не згоден з думкою аналітиків лондонського Сіті про довгостроковий негативний вплив руйнувань на японську економіку. За його словами, загальні збитки країни виявляться навіть нижчими, ніж при менш потужному землетрусі 1995 року, який спустошив західний японський порт Кобе. Тоді збиток склав 2,5% ВВП, 6,5 тис. людей загинули.
Деякі аналітики припускають, що природні катаклізми стануть причиною збільшення ціни позик на зовнішніх ринках для японського уряду. Проте інші вважають, що країна може направити на відновлення своєї економіки не іноземні кредити, а частину своїх золотовалютних резервів, за величиною яких Токіо займає друге місце в світі.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас