Відновлення економіки Японії підтримає ціни й попит на сталь у середньочасній перспективі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відновлення економіки Японії підтримає ціни й попит на сталь у середньочасній перспективі

Казна та Політика
139
Ціни й попит на російську сталь у середньочасній перспективі отримають додаткову підтримку за рахунок відновлення японської економіки після руйнівного землетрусу 11 березня та цунамі, що пішов за ним, вважаються експерти галузі.
" У середньочасній перспективі можна чекати коректування цін і попиту убік збільшення, однак говорити щось більш конкретне поки передчасно. Що стосується російських гірничо-металургійних компаній, то отут варто чекати перерозподілу експортних поставок на користь ринків Південно-Східної Азії," - так оцінює "Северсталь" можливі наслідки подій у Японії.
На думку Дмитра Смолина з "Уралсіб Кепітал", у короткочасній перспективі події в Японії вплинуть на ціни та попит на сталь, оскільки через землетрус були зупинені підприємства автопрому та машинобудування країни. Надалі з відновленням інфраструктури можна чекати значного попиту на сталь всередині країни, що може змусити японських сталевиробників переорієнтувати поставки з експорту на внутрішній ринок. Враховуючи, що Японія в 2010 році була найбільшим експортером у світі, від цього можуть виграти китайські й російські виробники, зайнявши її нішу на азіатському ринку, відзначив він, додавши, що найбільшими російськими експортерами стали є НЛМК і Evraz Group.
За оцінками аналітиків Deutsche Bank, наслідки землетрусу торкнуться, принаймні в короткочасгній перспективі, близько 40% виробників сталі в Японії, включаючи такі найбільші сталеві заводи як Muroran (Nippon Steel, потужність 1,5 млн тонн), Kimitsu (Nippon Steel, 10,6 млн тонн), Chiba (JFE, 6,8 млн тонн), Keihin (JFE, 4,1 млн тонн), Kashima (Sumitomo Metal, 10,5 млн тонн). На їх думку дефіцит, що виник, буде заповнювати переважно іншими азіатськими виробниками, у першу чергу китайськими. У зв'язку із цим ефект для російських сталевих компаній від подій у Японії буде скоріше не прямим ( через експорт), а опосередкованим - через ціни на сталь, які отримають додаткову підтримку в середньочасній перспективі, коли почнеться відновлення економіки Японії, вважають в Deutsche Bank.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас