Експерти: Збиток від стихії в Японії складе до 120 млрд доларів, але може прискорити зростання ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Збиток від стихії в Японії складе до 120 млрд доларів, але може прискорити зростання ВВП

Казна та Політика
771
Збиток для інфраструктури від землетрусу і цунамі в Японії може скласти від 5 до 10 трлн ієн (60-120 млрд доларів), проте необхідність відновлення здатна підвищити ВВП країни в 2011 році на 0,2-0,3 в.п., вважають аналітики однієї з найбільших світових фінансових корпорацій Citigroup.
Як повідомив РИА Новости аналітик Citi Кііші Мурашіма, прогноз зроблений для фіскального року, який почнеться в квітні, бо додаткове зростання ВВП може початися з другого півріччя поточного року. У цілому за фіскальний рік економіка Японії з урахуванням нової оцінки може зрости на 1,9-2,1%.
У календарному 2011 катастрофа може не надати ніякого впливу на динаміку ВВП Японії - він може піднятися на 1,7%, сказав Мурашіма. За його словами, цей прогноз пов'язаний з неминучим падінням економіки протягом першого - початку другого кварталу. Зокрема, Citi очікує, що промвиробництво в березні впаде мінімум на 1-2%. Японська валюта також може залишитися стабільною протягом року - на рівні 82-84 ієни за долар, додав він.
У понеділок курс ієни падає до долара після того, як Банк Японії оголосив про вливання рекордних обсягів грошових коштів в економіку після потужного землетрусу, що стався у п'ятницю. Станом на 11:24 мск понеділка японська валюта знижувалася по відношенню до американської до 82,07 ієни за долар з 81,89 ієни за долар у п'ятницю.
"Часто іронією таких природних катастроф є те, що вони можуть призвести до зростання економіки за рахунок відновлення інфраструктури", - сказав, у свою чергу, аналітик ING Керстен Бржескі, поки не оцінивши масштаби катастрофи в грошовому вираженні.
Землетрус магнітудою 9 балів стався в Японії 11 березня, він викликав цунамі заввишки полнад 10 метрів. Епіцентр землетрусу знаходився в 373 кілометрах на північний схід від Токіо, його вогнище залягало на глибині 24 кілометри. Незабаром в тому ж районі сталося ще кілька потужних підземних поштовхів магнітудою понад 6 балів. Число загиблих і зниклих безвісті перевищило 5 тис. осіб, повідомило в понеділок агентство Кіодо. Раніше повідомлялося, що тільки в префектурі Міягі число загиблих може досягти 10 тис. осіб.
На АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2" введений режим НС через вихід з ладу систем охолодження. На "Фукусіма-1" фахівцям вдалося вивести частину газу, що скупчився в захисній оболонці реактора, усунувши загрозу її руйнування. Однак 12 березня на цій АЕС стався вибух, постраждали чотири людини. Була оголошена евакуація у радіусі 20 кілометрів навколо "Фукусіма-1". У понеділок вибух стався на третьому енергоблоці цій же станції.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас