Прогноз на роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз на роки

Казна та Політика
1098
У цьому сторіччі середня температура в Україні зросте на 5-8 градусів, що призведе до засух, перерозподілу сільськогосподарських угідь з півдня країни на північ і дозволить Україні скласти конкуренцію середземноморським курортам. До такого висновку дійшли експерти національної метеорологічної служби Великобританії, висновки яких вчора були представлені в Києві. Міжнародне дослідження не отримало однозначної оцінки серед вітчизняних екологів.
Вчора в Києві було представлено доповідь "Наслідки зміни клімату. Україна", підготовлену національною метеорологічною службою Великобританії в рамках співпраці під егідою ООН. Документ містить прогнози кліматичних змін та їх впливу на різні галузі господарства України до кінця ХХI століття, засновані на аналізі поточної екологічної ситуації в країні. Британські експерти відзначають, що їх дослідження є одним з небагатьох, що оцінюють ситуацію з кліматом саме в Україні, оскільки раніше вивчалася ситуація в цілому по Європі.
Згідно з результатами проведеного дослідження, в цьому столітті в Україні середня температура повітря підвищиться на 5-8 градусів, що призведе до скорочення морозного і сніжного періоду в середньому на 50 днів. Кліматичні зміни призведуть до опадів у вигляді зливових дощів у холодну пору року і збільшення посух влітку.
Як повідомив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда, в даний час питання глобального потепління вивчаються в Україні, але не відображаються у детальних прогнозах. "Якщо ми будемо враховувати висновки міжнародних експертів, у нас з'явиться можливість підготуватися до майбутніх змін клімату, змінити сільськогосподарську, енергетичну стратегію", - вважає Кульбіда.
У глобальному потеплінні британські метеорологи бачать загрозу життєдіяльності людей і прогнозують зростання захворювань серцево-судинної системи та дихальних шляхів, а також смертей людей похилого віку від теплових ударів. Передбачається, що потепління зробить серйозний вплив на виробництво електроенергії: "З підвищенням температури зменшиться попит на опалення в зимовий період, але будуть зростати потреби в охолодженні влітку. Враховуючи, що енергетична інфраструктура України дуже вразлива - понад 95% електростанцій вичерпали свій експлуатаційний ресурс, - виникне необхідність у ретельному управлінні об'єктами з виробництва і постачання електроенергії".
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко вважає, що прогнози експертів на 100 років не мають сенсу. "Від подібних досліджень та звітів немає ніякого толку, - заявив Борейко. - Вчені всього світу не мають єдиної думки щодо глобального потепління. Нашому уряду потрібно вирішувати тактичні завдання: вирубка лісів, забруднення повітря та поліпшення якості води".
Про те, що ситуація з лісами та водними ресурсами може стати загрозливою, йдеться і в доповіді. Британські метеорологи прогнозують зміну врожайності і перерозподіл сільськогосподарських угідь з південних і східних територій на північ країни, а також збільшення потреби у зрошенні земель. Вони також допускають скорочення площі лісів в Україні і збільшення числа лісових пожеж. Чи не єдиною сферою життя, на якій глобальне потепління може позначитися позитивно, виявився туризм. "У міру того як інші території, наприклад середземноморське узбережжя, стануть менш привабливими для туристів через ризик повеней у зв'язку зі змінами клімату, турпотік в Україну буде зростати", - відзначають експерти.
Уникнути кліматичних змін можна шляхом застосування енергоефективних технологій, заявив координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру Христина Рудницька. "Посол Великобританії Лі Тернер під час круглого столу, на якому була представлена доповідь, підкреслив, що Україні варто відмовлятися, наприклад, від субсидій у вугільну промисловість, які зараз складають 3% держбюджету, і витрачати ці кошти на модернізацію технологій, тим самим знижуючи кількість парникових викидів", - впевнена Рудницька.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас