Алмази можна використовувати у боротьбі з раком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алмази можна використовувати у боротьбі з раком

476
Медики запропонували новий метод проведення хіміотерапії для ракових хворих. Згідно з ним ліки в організм вводяться у формі алмазів нанометрових розмірів, покритих шаром активної речовини, що значно підвищує ефективність і безпеку процедури.
Експерименти проводила група вчених під керівництвом Діни Хо з Північно-західного університету в Іллінойсі, повідомляють РИА Новости.
За їхніми висновками, ліки, що використовуються для стандартної процедури хіміотерапії можуть бути введені в значно більших дозах в організм мишей у формі наноалмазів, ніж в чистій формі.
При цьому частинки діаметром 2-8 нанометрів довше залишаються в крові та приєднуються тільки до ракової тканини, залишаючи здорові клітини неушкодженими.
Така форма ліків не викликає імунної відповіді організму, не призводить до різкої активації роботи печінки з виведення токсичних компонентів і, що найбільш важливо, не надає шкідливої дії на білі кров'яні тільця - клітини крові, які найчастіше страждають при хіміотерапії.
У своїй роботі вчені вивчили вплив "наноалмазної" хіміотерапії з застосуванням стандартних ліків доксорубіцину на мишах, що служать модельними тваринами при вивченні таких форм раку, як рак молочної залози та печінки.
"Наші результати показують неймовірний потенціал наноалмазів у підвищенні ефективності та безпеки методів лікування особливо складних форм раку. Ми використовували в роботі форми раку, стійкі до хіміотерапії, які залишаються до цього часу найбільш складними для лікування", - сказав керівник групи.
Наноалмази були обрані вченими для проведення тестів з нанесення на їх поверхню лікарського компонента аж ніяк не випадково. Будучи чисто вуглецевим матеріалом, алмази не токсичні для організму, а їх маленькі розміри - від 2 до 8 нанометрів, мільйонних часток міліметра, - не дозволяють імунній системі вловити їх в крові та вивести з організму.
Поверхня наноалмазів з легкістю приєднує хімічні компоненти, які наділяють їх не лише лікарськими властивостями, але і селективними у боротьбі з раковою тканиною. Більше того, саме завдяки своїм розмірам частки наноалмазів з легкістю вичищаються печінкою з кровотоку до того, як утворюють згустки і закупорюють кровоносні судини.
"Наноалмази володіють чудовою біосумісність, а процес отримання комплексів алмазів з ліками дуже дешевий", - додав Едвард Чоу, співавтор публікації.
Учені планують провести тести ліків з більш великими тваринами, наприклад, кроликами, і після цього приступити до тестування лікарської схеми на людях.
Нагадаємо, австралійські вчені з Мельбурнського університету планують використовувати алмази для виготовлення функціональних очних протезів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас