Мінагропрод буде погоджувати квоти на ввезення сирцю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагропрод буде погоджувати квоти на ввезення сирцю

Аграрний ринок
181
Поки що головний аграрій Микола Присяжнюк повним ходом рухається до зростання ціни на цукор. Уряд ухвалив постанову, якою зобов'язав погоджувати квоти на імпорт цукру-сирцю, які видаються учасникам ринку, з Мінагропродом. Очевидно, у Кабміні вважають, що ще один наглядач, крім Мінекономрозвитку, не перешкодить у галузі регулювання імпорту цукрової сировини.
Насправді і без того бюрократична процедура ще більше затягнеться в часі, якого фактично немає. Власні запаси цукру виснажуються до весни, а правила гри з переробки імпортного напівфабрикату ще не встановлені. Як правило, переробники вже в березні-квітні імпортували сировину або хоча б мали ліцензії на руках. Цей рік став винятковим в тому сенсі, що уряд прив'язав отримання квоти до контрактів з Держрезервом та Аграрним фондом. Крім цього тепер ще ввів додаткову структуру в процедуру отримання квот. Зрозуміло, що таке рішення ускладнює процес отримання ліцензій та здорожує його. Свою упередженість стосовно учасників аграрного ринку міністерство вже продемонструвало двічі в процесі отримання квот на експорт зерна. Нагадаємо, саме роботою аграрного міністерства були незадоволені потенційні учасники експорту: відомство затягувало з видачею підтверджень на наявні обсяги зерна, внаслідок чого компанії не встигали вчасно подати заявки на отримання квот, і в результаті навіть не мали можливості взяти участь у конкурсному відборі.
Тепер цей державний контролер буде впливати на процес видачі ліцензій на ввезення цукру-сирцю. "Зайвий регулятор на цьому ринку застопорить всю справу. Вже березень, а досі порядок отримання ліцензій на імпорт цукру-сирцю не розроблено", - нарікає гендиректор асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук. Він не виключає варіант, що за такої "оперативності" Кабміну України може позбутися права поставки напівфабрикату за квотами взагалі. "В нас можуть просто забрати ці обсяги на користь інших країн (260 тис. т). адже вже з 1 січня цього року повинна була набути чинності постанова, яка дозволила б учасникам ринку підготуватися до переробки цукру-сирцю, заявити обсяги, які вони готові переробити", - говорить пан Ярчук. Раніше заявили про свій намір переробляти напівфабрикат компанії "Астарта" і "Укррос". Ні та, ні інша досі не можуть відповісти на питання, який обсяг напівфабрикату вони готові імпортувати і на яку квоту будуть претендувати.
Уряд також зобов'язав Мінагропрод і Мінекономрозвитку вести моніторинг використання тарифної квоти та переробки цукру-сирцю. Ще в листопаді минулого року Мінекономрозвитку і торгівлі запропонувало видавати ліцензії на імпорт цукру-сирцю за умови наявності в імпортера контракту на постачання цукру до державного матеріального резерву або інтервенційний фонд. Тоді ж передбачалося, що 210 тис. т цукру буде розподілятися між компаніями, які мають контракти на постачання готового цукру з Держрезервом та Аграрним фондом. Йшлося про обсяги не менше 60 тис. т. На постачання 40 тис. т переробники повинні були укласти договори з Аграрним фондом. Як будуть розподілятися ще близько 20 тис. т, в документі не обмовлялося. Проти такої норми виступили учасники ринку. Тепер стало зрозуміло, що і ця галузь регулювання ринку обростає "темними" умовами, і говорити про чесну конкуренцію за переробку імпортного напівфабрикату не доводиться.
На думку аналітиків, без своєчасної інтервенції імпортної сировини нам не вдасться покрити потреби України в цукрі. Квота "А" передбачає споживання цукру на рівні 1,860 млн. т. Українські компанії виробили всього 1,544 млн. т. Дефіцит на рівні 260 тис. т повинен покриватися саме за рахунок імпортної квоти. Затягування з поставками може призвести до мимовільного зростанню цін на цукор, а значить, до чергових претензій влади до гравців цукрового ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас