Ходіння по борошну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ходіння по борошну

Аграрний ринок
532
Через високі ціни на борошно хлібопекарські підприємства України опинилися на межі зупинки, повідомили вчора одразу кілька учасників ринку. "6 березня через тимчасові фінансові труднощі ВАТ "Коровай" було змушене наполовину скоротити виробництво хліба соціальної категорії", - повідомили в прес-службі Луганської облдержадміністрації.
Найбільше відчули дефіцит хліба жителі Свердловська та Ровеньків (Луганська область), де 6-7 березня потреба в хлібі покривалася за рахунок ресурсів міні-пекарень та поставок з інших областей. "Інші пекарі не зупиняють роботу тільки тому, що їх власникам загрожують порушенням кримінальних справ - якщо раніше ми виробляли хліб соціальних сортів з рентабельністю -5%, то з урахуванням нинішніх цін на борошно повинні робити це з рентабельністю -25%", - розповів один із власників великої хлібопекарської компанії.
У лютому вартість борошна вищого ґатунку зросла з 2,63 тис. грн/т до 3,1 тис. грн/т, повідомило агентство "АПК-Інформ". У деяких областях ціни ще вищі - оптовики продають борошно не нижче 3,4 тис. грн/т, повідомив мажоритарний власник корпорації "Формула смаку" Олександр Табалов. Зростання цін на борошно почалося з лютого, після того як уряд збільшив квоти на експорт зерна, і на ринку почалося пожвавлення незважаючи на те, що квоти видавалися під наявні в експортерів обсяги, розповіло джерело в Мінагрополітики. Ціни на пшеницю II класу, за даними "АПК-Інформ", зросли з 1,67 тис. грн/т у січні до 2,08 тис. грн/т до початку березня, III класу - з 1,64 тис. грн/т до 2 тис. грн/т. При цьому ціни на борошно не підвищувалися, тому що для них введено жорстке декларування на рівні місцевих адміністрацій.
Це призвело до різкого скорочення обсягу її виробництва борошномельними підприємствами і виникнення ажіотажу, який і підігрів ціни оптовиків, пояснили в міністерстві.
Проблеми з борошном відчули не тільки хлібозаводи, але і роздрібні мережі. "В останні два тижні пропозиція сильно скоротилася - якщо раніше борошно було практично у всіх наших постачальників, то зараз - через одного. Вони також підвищили відпускні ціни на продукцію", - розповів директор із закупівель мережі "Фуршет" Андрій Заболотний.
В уряді мають намір боротися з ситуацією на ринку за допомогою інтервенцій з Держрезерву. Учора в Державному агентстві резерву повідомили, що з 15 березня почнуть продажу борошна хлібзаводу за ціною 2,5-2,6 тис. грн/т для виробництва хліба соціальних сортів. "Підприємства системи Держрезерву зможуть виготовити приблизно 14 тис. т житнього та пшеничного борошна", - заявили в прес-службі агентства з посиланням на першого заступника голови Держрезерву Олену Тараненко. Крім того, уряд розглядає можливість знизити ціни на газ, а також скасувати декларування цін на борошно. Затвердження цієї норми, як повідомив начальник департаменту розвитку аграрних ринків Мінагрополітики Анатолій Розгін, повинно було відбутися 9 березня.
Втім, зупинити зростання цін на борошно і, відповідно, на хліб таким чином вже не вдасться, говорить директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. "Обсяг борошна, який збирається запропонувати Держрезерв, катастрофічно малий - щомісячна потреба хлібопекарських підприємств України в ньому становить 110 тис. т", - зазначає гендиректор "Укрхлібпрому" Олександр Васильченко. "Запасів дешевого борошна у нас залишилося не більше ніж на місяць. Якщо ситуація не зміниться, ми будемо змушені підвищувати ціни на хліб на 15-20%", - говорить Олександр Табалов. На стільки ж найближчим часом збільшать ціни й інші пекарі, впевнений Наливка.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас