Королевська: Для боротьби з корупцією потрібне перезавантаження системи влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська: Для боротьби з корупцією потрібне перезавантаження системи влади

Казна та Політика
308
Для боротьби з корупцією необхідні радикальні хірургічні методи, а не "законодавчі вітаміни". Так прокоментувала голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська обговорюваний у парламенті законопроект про боротьбу з корупцією в ефірі програми "Точка зору" на Першому національному телеканалі.
Королевська вважає, що саме тотальна корупція є причиною низького рівня життя українців, низьких пенсій в нашій країні, постійних коливань цін на продукти харчування. "У нас 50% економіки країни перебуває в тіні. За останні півроку бажання робити свою справу, проявляти ініціативу у людей знизилося до мінімуму, і причина цього - тотальна корупція. Не випадково 58% українців заявляють про те, що дають хабарі. Торік обсяг хабарів досяг півтора мільярда гривень. Влада бореться не з причиною, а з наслідком, тому ніяким спеціальним антикорупційним законом, як би його не називати, вирішити проблему неможливо", - заявила народний депутат.
"Хіба після цього закону ДАІшники на дорогах перестануть брати хабарі? Або в дозвільних центрах перестануть за довідки з людей збирати гроші? Може, у нас запрацює медицина, і люди перестануть постійно носити в лікарню гроші? Ні, не перестануть, бо без ліквідації центрів корупції, без перезавантаження системи влади, ми нічого не доб'ємося", - сказала Н.Королевська.
На її думку, антикорупційний закон, голосування за який проходить у Верховній Раді, є скоріше вітамінною профілактикою проти корупції. "Для боротьби з корупцією потрібні радикальні хірургічні методи, а не "законодавчі вітаміни" і розповіді про те, як це допоможе подолати колосальну корупційну складову", - зазначила Королевська.
Глава парламентського комітету вважає, що крім доходів і витрат чиновників потрібно декларувати видатки і доходи членів їхніх сімей. "Без цієї норми, яка дозволяє повністю контролювати доходи і витрати всього складу сім'ї, буде прийнятий абсолютно технічний закон. Головне сьогодні, щоб вже прийняті закони почали працювати. Ми маємо величезну кількість прекрасних законів, які автоматично мінімізують рівень корупції в країні. Тільки вони, на жаль, нівелюються підзаконними актами, які зводять до нуля ефект від законів", - вважає Королевська.
Народний депутат вважає, що поки бізнес і влада є сіамськими близнюками - ніяких змін не буде. "Ми бачимо, що коїться з цінами на бензин. При цьому в країні працює компанія, яка має пільговий режим оподаткування на ввезення нафтопродуктів, яка, за оцінками фахівців, заробила за останні півроку 330 мільйонів доларів. Ці гроші не надійшли до бюджету. Інший приклад: у ручному режимі створюється компанія, яка виграє левову частку квот на продаж зерна за кордон. Після цього ціна на борошно в магазинах зростає в півтора рази, і борошно пропадає з продажу. Це все - зв'язка влади і бізнесу. Доти, доки у нас бюджет буде розподілятися в ручному режимі - залишиться людський фактор і можливість корупційних дій", - вважає Королевська.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас