Експерти: Корупція наскрізь пронизала Чехію та Румунію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Корупція наскрізь пронизала Чехію та Румунію

Казна та Політика
950
У щорічному рейтингу сприйняття корупції міжнародної організації Transparency International Чехія посідає 53 рядок. Такі країни як Ботсвана або Бруней займають в цьому списку більш почесні місця. Засоби масової інформації Чехії регулярно повідомляють про нові корупційні скандали, у яких замішані відомі політики. А заяви чеського прем'єр-міністра Петра Нечаса про боротьбу з хабарами і кумівством не сприймаються всерйоз.
Без хабарів у Чехії нічого не добитися, говорить директор чеського відділення Transparency International Давид Ондрачка.
"Як правило, проблеми у громадян виникають в держустановах. Хабарництво також в ходу у лікарів, наприклад, коли мова йде про операції, на які є черга. Без хабара пацієнту доводиться чекати її дуже довго", - говорить Ондрачка. На його думку, абсолютно непрозора система розподілу держзамовлень, де все вирішують зв'язки, корупція і кумівство.
"Нічого не можна приховувати та замовчувати, нічого не можна приховувати від громадян. Від цього залежить їх довіра до політичної системи нашої країни. Корупція для нас неприйнятна. Я хочу, щоб всі винні були притягнуті до відповідальності", - повторив колишні обіцянки в нещодавній заяві прем'єр-міністр Петро Нечас.
На початку року очолюваний ним уряд прийняв стратегію боротьби з корупцією. Проте, каже директор чеського відділення Transparency International Д.Ондрачка, її складно сприймати всерйоз.
"Нинішній уряд буквально потопає в корупційних скандалах. Тому я скептично оцінюю шанси на успіх прийнятої стратегії. Все це слова. Але за красивими словами повинні слідувати справи", - відзначає експерт.
За оцінкою Transparency International, майже кожне п'яте держзамовлення у Чехії оформляється в обхід правил. Збиток для економіки оцінюється в 3,5 млрд євро на рік. Експерти вказують і на неефективну систему контролю за фінансуванням партій, що дозволяє концернам впливати на процес прийняття політичних рішень.
Ондрачка вважає, що в політиці і суспільстві потрібні радикальні зміни. "Поліцейські і прокурори повинні бути дійсно незалежними і доводити до суду всі випадки корупції. А жителі Чехії повинні визнати, що хабарництво - це не дрібниця, це кримінальний злочин. Тільки в такому випадку щось зміниться", - переконаний Ондрачка.
Крім того, через розгул корупції у Румунії, яка кілька років тому стала членом Євросоюзу і НАТО, країна не зможе увійти в березні 2011 р. до Шенгенської зони. Основною причиною скепсису європейських чиновників є корупція всередині Румунії і безпека її кордонів, перш за все, з Україною, Молдовою і Сербією.
Голови "винних у поганому іміджі країни" чиновників прикордонної та митної служб вже летять, і є всі підстави вважати, що "екзекуція" продовжиться. Не ясно тільки, наскільки глибоко будуть "копати" правоохоронні органи.
Румунський Президент Траян Бесеску запевняє, що чистки - "не пропагандистська акція, щоб показати, що ми готові до вступу до Шенгенської зони". Проте в його здатність докорінно змінити ситуацію не вірять ні населення, ні європейські колеги.
На думку європейських чиновників, на шляху боротьби з корупцією Румунія зробила тільки перші кроки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас