Держборг Китаю в 2010 р. склав 1,03 трлн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг Китаю в 2010 р. склав 1,03 трлн дол

Казна та Політика
513
Державний борг Китаю склав 1,03 трлн дол. в кінці 2010 р. Даний показник складає 17% ВВП, що набагато нижче за рівень аналогічного показника США, Японії і більшості європейських країн. Такі дані містяться в доповіді Міністерства фінансів Китаю, передає The Wall Street Journal.
Державний борг Китаю в основному утримується за рахунок коштів з внутрішнього ринку, у той час як у США кредиторами виступають зовнішні ринки. Також, резерви Китаю зросли до 2,85 трлн дол.
Основними учасниками в структурі державного боргу Китаю виступають великі державні підприємства, органи місцевого управління, центральні органи влади. Центральний банк Китаю і ряд державних комерційних банків, що не входять до переліку учасників, які взяли на себе ряд проблемних активів тих банків, які опинилися на межі банкрутства в період кризи.
Нагадаємо, державний борг США станом на 13 січня 2011 зріс до 14,3 трлн дол. Таким чином держборг досяг історичного максимуму.
У кінці червня 2010 р. Міністерство фінансів США повідомляло, що державний борг США зросте до 13,6 трлн дол. до кінця 2010 р. і досягне суми приблизно в 19,6 трлн дол. до 2015 р., що складе 102% ВВП країни.
Держборг США зростає, зокрема, через нещодавню економічну кризу, витрати коштів на запобігання обвалу на Уолл-стріт, воєн в Афганістані та Іраку і заходів економічного стимулювання. Загальний борг США включає в себе витрати на систему соціального страхування пенсіонерів та інші урядові програми. Як повідомлялося у звіті мінфіну США, до 2015 р. чистий держборг зросте до 14 трлн дол, тобто до 73% ВВП.
Раніше, 5 травня ц.р. палата представників Конгресу США схвалила збільшення граничної величини державного боргу на 1,9 трлн дол. - до 14,3 трлн дол. Таким чином, на кожного американця, незалежно від віку, буде припадати на 6 тис. дол. держборгу більше в порівнянні з заборгованістю в розмірі 40 тис. дол. на людину, встановленої раніше.
На початку травня минулого року міжнародне рейтингове агентство Moody's попередило, що США можуть втратити найвищий рейтинг кредитоспроможності Aaa у разі, якщо Вашингтон продовжить фінансувати свої бюджетні витрати за рахунок збільшення боргів.
Теоретично підвищення "стелі" держборгу може призвести до дефолту, однак на практиці США досі ніколи не оголошували мораторій на виплату відсотків за зобов'язаннями.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас