Прем'єр-міністр Китаю озвучив завдання на наступну п'ятирічку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр-міністр Китаю озвучив завдання на наступну п'ятирічку

Казна та Політика
476
На щорічній сесії Всекитайських зборів народних представників 5 березня 2011 прем'єр-міністр Китаю Вень Цзябао озвучив завдання країни на наступну п'ятирічку, зробивши наголос на підтримці соціальної стабільності та боротьбі з інфляцією.
На думку ряду аналітиків, у разі відсутності дієвих заходів, інфляція в КНР може в другій половині 2011 р. вирости до 10%, передає РБК daily.
"Ми не можемо дозволити, щоб зростання цін позначалося на житті людей з низькими доходами. Висока інфляція впливає на соціальну стабільність, і завдання уряду - стримати зростання споживчих цін на рівні 4%, оскільки в лютому цей показник склав 4,9%", - сказав Цзябао.
На думку багатьох експертів, зростання споживчих цін і вартості житла - головні проблеми КНР. Комуністична партія Китаю дотримується політики підтримки соціальної стабільності, і інфляція є явною загрозою. На думку аналітиків гонконзького відділення банку Societe Generale, інфляція в Китаї може досягти 10% у третьому кварталі 2011 р.
На цьому фоні уряд КНР визнає необхідність стримування темпів економічного зростання на рівні 8%. Останні п'ять років економіка країни в середньому додавала по 11% (у 2010 р. - 10,3%), що обернулося надмірною орієнтацією на експорт, прогресуючим розривом між успішними приморськими провінціями і відсталими внутрішніми регіонами.
Між тим ще однією серйозною проблемою для Китаю є збільшення розриву доходів між багатими і бідними верствами населення. На сьогоднішній день коефіцієнт Джині (даний коефіцієнт вимірює розшарування суспільства за рівнем доходу) становить тут близько 50%, що є досить високим показником. При цьому ще чверть століття тому показник тримався на рівні менше 30%. Середньорічний заробіток селянина, за даними Державного статистичного бюро КНР, становить всього 900 дол.
Влада намагається прискорити розвиток національних окраїн і підняти рівень життя бідних верств населення. Зокрема, уряд обіцяв протягом найближчої п'ятирічки побудувати 36 млн кв. м соціального житла, що, за прогнозами, призведе до падіння цін у приватних забудовників. Крім цього, влада на 12% збільшать витрати на освіту, створення нових робочих місць, охорону здоров'я, пенсійне і інше соціальне забезпечення.
Незважаючи на збільшення соціальних витрат, Китай планує зниження дефіциту бюджету в 2011 р. до 137 млрд дол, або 2% ВВП проти 2,5% в 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас