Королевська пропонує звільнити пенсіонерів-підприємців від єдиного соціального внеску — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська пропонує звільнити пенсіонерів-підприємців від єдиного соціального внеску

Казна та Політика
472
Пенсіонери та інваліди, які працюють на єдиному податку, повинні бути звільнені від сплати єдиного соціального внеску, вважає глава парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська.
Як повідомила прес-служба комітету з посиланням на М. Королівську, голова комітету вважає чинний порядок нелогічним і несправедливим, таким, що не стимулює пенсіонерів самих забезпечувати собі додаткові доходи.
"Таким чином, держава вбиває підприємницьку активність, не заохочує самозайнятість і провокує бідність. Адже організовуючи свою справу, пенсіонер нічого не просить у держави. Враховуючи, що пенсія ним була зароблена протягом всього життя, несправедливо вимагати, щоб пенсіонери шляхом сплати єдиного соціального внеску віддавали частину своєї пенсії в Пенсійний фонд", - сказала Королевська.
Як вона пояснила, пенсіонери, які все життя працювали, вже заробили собі на пенсію. Але її рівень такий, що вижити на пенсію без підтримки дітей або додаткових заробітків неможливо. Якщо ж пенсіонер проявляє підприємницьку активність і починає займатися бізнесом, він бере на себе додаткові ризики і змушений зі своєї пенсії виплачувати єдиний соціальний внесок. При цьому він віддає державі більшу частину своєї пенсії, не маючи гарантії, що отримає прибуток від підприємницької діяльності.
Також, на думку Королевської, необхідно істотно зменшити ставку єдиного соціального внеску для підприємців-єдиноподатників передпенсійного віку. "Всі ці заходи дозволять поліпшити збирання цього податку, його адміністрування, а, значить, і збільшити доходи Пенсійного фонду, зупинять процеси тінізації економіки. Не секрет, що після набуття чинності з 1 січня 2011 року закону про соціальний внесок, багато дрібні підприємці змушені були піти в тінь, тому що їхні доходи не дозволяють їм платити цей податок у повному обсязі. Наше завдання - створити такі умови, щоб і підприємці могли працювати в легальному полі, і податки збиралися", - зазначила голова парламентського комітету.
Королевська зазначила, що спільно з радою підприємців при Верховній Раді готує поправки до закону про єдиний соціальний внесок, які дозволять звільнити від сплати цього збору пенсіонерів та інвалідів, що працюють на єдиному податку.
Як повідомлялося, крім згаданого законопроекту, рада підприємців при Верховній Раді готує законопроект про спрощену систему оподаткування, що передбачає, зокрема, ставку єдиного податку від 20 грн до 1 тис. грн на місяць і пропонує встановити максимальний річний оборот для юридичних осіб - "спрощенців" у розмірі до 10 млн грн.
За словами глави комітету, даний проект може бути зареєстрований у Верховній Раді вже до кінця березня.
Щодо спрощеної системи оподаткування до внесення відповідних змін до Податкового кодексу, який набув чинності з 1 січня 2011 року, продовжує діяти указ президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" №727/98 від 3 липня 1998 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас