УКБС: Кабмін дискримінує 99,5% банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: Кабмін дискримінує 99,5% банків

Казна та Політика
562
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) звернулася до Антимонопольного комітету України (АМКУ) з вимогою припинити антиконкурентні дії Кабінету Міністрів України, який вимагає від місцевої влади розміщувати тимчасово вільні бюджетні кошти на депозитних рахунках у банках, розмір статутного капіталу яких перевищує 10 млрд грн.
Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба УКБС.
Представники банківського співтовариства звертають увагу, що за даними НБУ на 01.02.2011 р. в Україні функціонувало всього два банки зі статутним капіталом понад 10 млрд, при цьому це банки виключно державної форми власності. Це-0,5% від загальної кількості банків, що мають ліцензію НБУ на здійснення відповідних операцій.
Таким чином, на думку УКБС, цей Порядок не відповідає конкурентному законодавству країни і принципам ринкової економіки. Крім того, статтею 116 Конституції України визначено, що КМУ не тільки проводить фінансову, цінову, інвестиційну та податкову політику, але і забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності. До того ж, ст.16 Бюджетного кодексу України передбачено, що розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитах необхідно здійснювати на конкурсній основі, а не орієнтуючись на розмір статутного капіталу.
"Наше об'єднання відзначає, що тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів доцільно розміщувати поза залежності від розміру статутного капіталу, а з урахуванням фактичного стану дотримання встановлених НБУ нормативів: перш за все ліквідності та адекватності регулятивного капіталу. Тому АМКУ як орган державного захисту конкуренції в підприємницькій діяльності, повинен втрутитися у дану ситуацію і рекомендувати КМУ терміново вжити заходів для усунення штучних обмежень у виборі банківської установи при розміщенні тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках", - наголосила Генеральний директор УКБС Галина Оліфер.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас