Антикорупційний законопроект президента відправлений на третє читання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антикорупційний законопроект президента відправлений на третє читання

Казна та Політика
454
Верховная Рада частково прийняла у другому читанні антикорупційний законопроект президента Віктора Януковича. Низку положень буде розглянуто в третьому читанні.
Сьогодні парламент продовжить розгляд у другому читанні президентського законопроекту №7487 "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні". За основу документ був прийнятий 23 грудня минулого року. Потім його відправили на доопрацювання. За словами голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення боротьби з оргзлочинністю і корупцією та імплементації світових антикорупційних стандартів профільного комітету Ради регіонала Івана Вернидубова, до законопроекту було внесено 432 поправки. "Ці поправки не змінюють загальну структуру президентського законопроекту", - підкреслив Вернидубов.
Згідно з документом, суб'єктами відповідальності за корупційні дії є президент, члени Кабміну, генпрокурор, голови СБУ, НБУ і Рахункової палати, судді КС, депутати всіх рівнів, службовці органів місцевого самоврядування. Закон забороняє держслужбовцям-родичам працювати в безпосередньому підпорядкуванні один в одного. Відомості про претендентів на державні посади (крім кандидатів на посади президента, депутатів усіх рівнів, сільських, селищних і міських голів) будуть піддаватися спецперевірці. Крім того, Мін'юст отримає право проводити антикорупційну перевірку нормативно-правових актів. Держслужбовцям забороняється безкоштовно отримувати від юросіб і фізосіб майно або послуги. За вчинення корупційних дій держслужбовців можна буде залучити до всіх видів відповідальності (залежно від тяжкості правопорушення): кримінальної, адміністративної, дисциплінарної або цивільно-правовий.
Незважаючи на безліч поправок, законопроект далекий від ідеалу. На думку голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, законопроект потребує третього читання. За його словами, це необхідно для того, щоб "врахувати всі нюанси". У планах депутатів - законодавчо закріпити форму декларації про доходи держслужбовців. В даний час у законопроекті форма декларації не закріплена, і згідно з документом її повинен розробляти "інший державний інститут". На доопрацювання документа, за прогнозами Єфремова, Раді буде потрібно 10 днів. Зокрема, парламентарії проголосували в другому читанні назву і преамбулу законопроекту, другу статтю (законодавство у сфері запобігання та протидії корупції), а також третю (основні засади запобігання та протидії корупції) та четверту (суб'єкти відповідальності за корупційні правопорушення) статті. Перша стаття документа, де дається визначення термінів, відправлена на третє читання. У цілому Рада під час пленарного засідання в четвер розглянула 120 поправок.
В опозиції до законодавчої ініціативи є багато критичних зауважень. "Після набрання чинності цей законопроект не вирішить жодних проблем з корупцією", - вважає лідер "Фронту змiн" Арсеній Яценюк. За його словами, документ не передбачає реального порядку декларування видатків держслужбовців, а також не позбавляє їх можливості в перспективі переписувати майно і доходи на своїх родичів. "Це акт про узаконення корупції і свідчить про імітацію боротьби з нею", - резюмував народний депутат. Опозиціонери акцентують на тому, що в законопроекті надто багато розмитих положень і формулювань, які дозволять трактувати їх.
"Питання, що стосується декларування видатків родичів, якимось дивним чином випало із законопроекту", - зазначив у коментарі прем'єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв (БЮТ). При цьому він зазначив, що після правок комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією із закону зникла норма про його поширення на членів дільничних та окружних виборчих комісій. Соболєв вважає, що дія закону буде вибірковим. Для чинної влади цей закон, прогнозує депутат, може стати ще одним інструментом, що дозволяє в разі необхідності розібратися з опонентами.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас