Ъ: Родовід Банк не має надії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Родовід Банк не має надії

Казна та Політика
3095
Нацбанк переконав МВФ погодитися з його сценарієм виведення рекапіталізованих банків з критичної ситуації. Родовід Банк буде реформовано в "банк безнадійних активів", в який будуть переведені всі проблемні кредити Укргазбанку і "Києва".
Експерти вважають, що ця схема може дозволити в майбутньому вдало продати Укргазбанк і "Київ", але відзначають, що державі дешевше створити факторингову компанію, оскільки збитки "банку безнадійних активів" доведеться покривати з бюджету.
Уряд і Нацбанк погодили з Міжнародним валютним фондом (МВФ) план роботи з рекапіталізованими банками - "Києвом", Укргазбанком та Родовід Банком. Сума їх подальшої рекапіталізації буде знижена з передбачених у держбюджеті 20 млрд грн до 13 млрд грн, йдеться в проекті меморандуму з МВФ, оприлюдненого на сайті газети "Дзеркало тижня. Україна". У цю суму входить субординований кредит банку "Надра" на 4,4 млрд грн через один з держбанків. У цілому кредитна установа буде докапіталізувати на 8,8 млрд грн.
Половину цієї суми повинен надати приватний інвестор (імовірно Дмитро Фірташ), з яких грошовими коштами - не менше 3,52 млрд грн. Нагадаємо, до 10 березня "Надра" проводить підписку на емісію акцій на 3,5 млрд грн.
Як повідомлялося, з Родовід Банку уряд планує вивести всі депозити населення (на 1 січня - 3,96 млрд грн) разом з активами у вигляді отриманих від Мінфіну держоблігацій в один з держбанків. Після цього кредитна установа буде трансформована в "банк безнадійних активів" з обмеженими функціями, в який будуть передані проблемні позики з Укргазбанку і банку "Київ". "Банк безнадійних активів" займеться стягненням проблемних боргів, а через кілька років буде ліквідований або проданий.
Після виведення поганих активів з Укргазбанку його капітал збільшать на 4,3 млрд грн. Кабмін зобов'язався змінити керівництво Укргазбанку і "Києва", ввівши в правління професіоналів, здатних відновити фінансовий стан і продати новим інвесторам. Якщо в будь-який момент НБУ за погодженням з Кабміном вирішить, що банки нежиттєздатні, вони будуть злиті з іншим нормальним банком або ліквідовані.
Експерти відзначають, що нове керівництво НБУ просто повернулося до ідеї "банку безнадійних активів", який два роки тому пропонувалося створити на базі Іпобанку. "У такого банку не повинно бути депозитів і він повинен скрупульозно роками працювати з боргами інших банків, - розповів директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Цей банк випускає облігації з низькою прибутковістю в 2-3%, які віддає банкам замість прийнятих від них безнадійних активів". Відпрацювавши борги, така установа викуповує облігації в банків. "Через багато років, коли пройдено всі етапи стягнення проблемних кредитів і подальша робота з ними безперспективна, ці активи списуються, і папери у банку викупляє держава", - повідомив експерт, зазначивши, що з бюджету доведеться сплатити не менше 90% боргів банків.
Внаслідок такої процедури Укргазбанк і "Київ" можна буде без затримки продати, впевнені експерти. Однак для бюджету дешевше створити для цього факторингову компанію. "Ідею роботи з поганими активами краще реалізовувати в небанківському форматі, на зразок російського "Агентства реструктуризації банківських активів", - відзначив радник Кредобанку Руслан Гриценко.- У цьому випадку агентство позбавляється від таких формальностей, що ускладнюють роботу, як необхідність підтримки балансу в разі знецінення активів, а також від проблем адекватності капіталу, дотримання нормативів, об'ємної банківської звітності та інших".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас