Зростання промвиробництва в Китаї в лютому досягло мінімуму за шість місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання промвиробництва в Китаї в лютому досягло мінімуму за шість місяців

Казна та Політика
189
Виробництво в Китаї росло в лютому 2011 р. найбільш повільними темпами, щонайменше, за півроку, тому що заходи уряду, спрямовані на обмеження інфляції, негативно відбилися на промисловій активності, передає Reuters.
Про це свідчать дві оцінки індексу менеджерів із закупівель (PMI) - офіційна і та, яка проводиться за замовленням HSBC.
Офіційний індекс менеджерів із закупівель впав до шестимісячного мінімуму 52,2 пункту в лютому з 52,9 пункту в січні, повідомила Федерація Китаю з логістики та закупівель.
"Інфляційний тиск зростає, але економічна активність сповільнюється. Уповільнення економічного зростання добре для охолодження інфляції", - сказав Ван Ху із Guotai Junan Securities.
Починаючи з жовтня, коли інфляція почала прискорюватися, Китай п'ять разів підвищував банківські резервні вимоги до рекордних висот, тричі збільшував відсоткові ставки і вимагав, щоб банки обмежили кредитування.
Хоча основний індикатор PMI виявився мінімальним з серпня, він перевищив середній прогноз аналітиків, опитаних Reuters, які очікували на 52,0 пункту. За даними HSBC, PMI опустився в лютому до семимісячного мінімуму 51,7 пункту з 54,5 пункту місяцем раніше. Обидва показника PMI знижуються з грудня, відзначили економісти Goldman Sachs Ю Сон і Хелен Цяо.
"Такому уповільненню могло посприяти посилення фінансової обстановки, і це приємна новина, оскільки вона передбачає зниження інфляційного тиску", - написали вони в аналітичній записці.
Однак зліт світових цін на сировину ускладнив завдання жорсткості грошово-кредитної політики, піднявши до тримісячних максимумів індикатори фабричних закупівельних цін і в офіційному PMI, і в PMI, проведеному на замовлення HSBC.
Індекс закупівельних цін, що дозволяє визначити, скільки фабрики платять за сировину та проміжні товари, виріс до 70,1 пункту в лютому з 69,3 пункти в січні, згідно з офіційним дослідженням.
Нагадаємо, промвиробництво в Китаї сповільнилося в січні під тиском посилення політики, але закупівельні ціни зростали швидко, вимагаючи від уряду боротьби з інфляцією, незважаючи на уповільнення зростання.
Офіційний індекс менеджерів із закупівель (PMI) знизився в січні до п'ятимісячного мінімуму 52,9 пункту. Аналітики очікували, що цей показник досягне 53,3 пункту.
Недержавний PMI, що розраховується за замовленням HSBC навпаки, вказував на незначне прискорення промвиробництва в січні і невелике зниження інфляції закупівельних цін. Індекс піднявся до 54,5 пункту з 54,4 пункту в грудні.
Індекс закупівельних цін в офіційному PMI підвищився до 69,3 пункту в січні з 66,7 пункту місяцем раніше, проте він поки нижчий за піковий рівень 73,5, досягнутий в листопаді.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас