Присяжнюк: В Україні немає дефіциту продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк: В Україні немає дефіциту продуктів

Казна та Політика
1209
В Україні немає дефіциту продуктів харчування. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, коментуючи інформацію про нестачу в Україні тих чи інших продуктів.
Він визнав, що Україна не забезпечує себе м'ясом в достатній кількості.
"Ні для кого не є новиною, що ми 15-17 років залежимо від імпорту м'яса. При цьому ми щорічно зменшуємо імпорт м'яса, в 2010 році - зменшили на 100 тисяч, і в 2011 році теж зменшимо, тому що збільшуються обсяги виробництва. Сьогодні у нас на складах є близько 40 тисяч тонн імпортної птиці, не можуть її реалізувати, тому що українська продукція витіснила її з реалізаційної мережі", - зазначив він.
Спаду обсягів виробництва молока, за його словами, українські сільгоспвиробники не допустили, незважаючи на зменшення кількості поголів'я ВРХ.
"Визнаємо, що 20 років поспіль поголів'я корів зменшується. Але виробництво молока залишається на рівні 11,7 млн. тонн завдяки підвищенню продуктивності", - сказав міністр.
Він додав, що проблемою в молочній галузі залишаються низькі закупівельні ціни. Вирішити цю проблему, на його думку, можна завдяки виходу на зовнішні ринки, "в першу чергу Росії".
За його словами, інформація про дефіцит певних продуктів вигідна, в першу чергу, сільгоспвиробникам, оскільки у них тоді збільшуються обсяги реалізації.
"Але, з іншого боку, така інформація вводить в оману споживача, і люди починають витрачати свої заощадження на закупівлю зайвих продуктів, які, зрозуміло, не зберігаються довго. Тобто, є зловживання довірою споживачів, які на підставі такої інформації зайво витрачають свої кошти. Тому я б радив виважено реагувати на такі повідомлення, сенсу говорити про дефіцит продуктів немає", - запевнив він.
Нагадаємо, в середині січня цього року ціни на гречку в столичних супермаркетах злетіли - пакет популярної крупи коштував 17,5-19 грн, в деяких - 25 грн за кг. Також у ЗМІ з'являлася інформація і про ціну в 30-34 грн. Однак після початку боротьби Азарова з гречкою, остання практично повністю зникла з прилавків.
Як повідомлялося раніше, уряд пообіцяв імпортувати з Китаю 20 тис. тонн гречки, щоб знизити її вартість в Україні до 14 грн за кг. За словами першого віце-прем'єра, купити її можна буде за такою ціною "вже скоро".
Разом з тим, порівнявши українські ціни на гречку з цінами у країнах-сусідах - Росії та Білорусі - можна побачити, що у нас і так найдешевша гречка.
Так, наприклад, згідно з даними Росстату, середня ціна на гречку в РФ становить 88 руб. за кг (або 24 грн). При цьому в московських магазинах гречану крупу можна знайти як за 60 руб. (близько 16 грн), так і навіть по 170 руб. (близько 47 грн).
Схожа ситуація спостерігається і в Мінську - там вартість цієї колись "крупи для бідних" у роздробі сягає 16 тисяч білоруських рублів, на окремих торгових точках - по 12 тисяч за кг (близько 42 грн і 31 грн відповідно). При цьому вся білоруська гречка - російського виробництва, тому й дорожча.
Нагадаємо, що сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв, що, у спробах усунути дефіцит і знизити ціну на гречку на внутрішньому ринку Україна не буде закуповувати ту сировину, від якої відмовилася Росія.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас