ЄК підвищила прогноз зі зростання ВВП ЄС в 2011 р. до 1,8% і єврозони до 1,6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК підвищила прогноз зі зростання ВВП ЄС в 2011 р. до 1,8% і єврозони до 1,6%

Казна та Політика
238
Єврокомісія (ЄК) переглянула прогноз зі зростання економіки Євросоюзу (ЄС) і єврозони в 2011 р. у бік підвищення в порівнянні з попереднім прогнозом на 2011 р., оприлюдненими восени 2010 р. Згідно з опублікованими сьогодні даними ЄК, зростання ВВП Євросоюзу в реальному виразі в 2011 р. складе 1,8%, а зростання ВВП єврозони - 1,6%, повідомляє РБК.
Поліпшення прогнозу зі зростання ВВП на 2011 р. пов'язане із загальним поліпшенням обстановки в світовій економіці і хорошим діловим кліматом в ЄС. Незважаючи на підвищення прогнозу, невизначеність залишається дуже високою, а розвиток країн-членів ЄС - нерівномірним, наголошується в доповіді Єврокомісії.
Водночас ЄК підвищила і прогноз щодо інфляції в 2011 р. в порівнянні з попередньою осінньої оцінкою, що пов'язано з більш високими цінами на сировину та енергоносії. Згідно з оприлюдненим сьогодні прогнозом, інфляція в 2011 р. буде на рівні 2,5% в ЄС і 2,2% - в зоні євро, що вищою за цільовий рівень з інфляції, передбаченого для країн Євросоюзу на рівні 2%.
Тим не менш, зберігається слабкість економіки, не дуже швидке зростання зарплат і в цілому добре зафіксовані інфляційні очікування дозволять утримувати базову інфляцію під контролем, і до кінця року цей показник наблизиться до 2%, - йдеться в документі. Правда, ЄК попереджає, що у разі політичних змін на Близькому Сході і в Північній Африці ризики для інфляційного прогнозу можуть вирости.
Єврокомісар з фінансових питань Оллі Рен, коментуючи оприлюднений сьогодні прогноз, підкреслив, що в 2011 р. очікується зсув балансу зростання в бік внутрішнього попиту, хоча поки експорт як і раніше буде підтримувати відновлення.
Щоправда, поки що багато держав - членів Євросоюзу проходять через складну фазу корекції. Незважаючи на відносний спокій на фінансових ринках, що встановився останнім часом, ситуація ще не повністю нормалізувалася, - додав він.
Нагадаємо, в листопаді 2010 р. Єврокомісія прогнозувала зростання ВВП єврозони в 2011 р. на рівні в 1,5%, а зростання ВВП ЄС - на рівні 1,7%. Організація переглянула прогноз зростання європейської економіки, навіть незважаючи на боргові проблеми окремих країн зони євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас