Богословська хоче мотивувати зернотрейдерів вкладати гроші сільське господарство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богословська хоче мотивувати зернотрейдерів вкладати гроші сільське господарство

Аграрний ринок
1476
За останні 5-7 років Україна як держава повністю втратила можливість працювати на світовому ринку зерна. Про це заявила народний депутат України, член Партії регіонів Інна Богословська в коментарі ІМК.
"Сьогодні ми експортуємо приблизно половину того зерна, яке виробляється в країні. Обсяг чистого прибутку на цьому ринку становить близько 1 мільярда доларів на рік. Однак, отримані прибутки йдуть не на розвиток нашого сільського господарства, не на підтримку сільгоспвиробників, а виключно у розвиток експортної інфраструктури трейдерів", - зазначила Богословська.
За її словами, сьогодні необхідно створити для трейдерів мотивацію вкладати гроші в сільське господарство країни, на продукції якого вони заробляють. Вона сказала, що саме з цією метою було розроблено законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" щодо експорту зерна за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), який зараз перебуває на розгляді в Комітеті ВР з питань аграрної політики та земельних відносин.
"Відповідно до законопроекту, продавати зерно зможуть самі виробники в обсягах виробленої ними продукції, трейдери - за умови фінансування ними 50% за форвардними закупівлями або вже прямо в портах за ринковою ціною (сьогодні вони, користуючись своїм монопольним становищем, скуповують все зерно за низькими цінами, залишаючи фермерів практично без прибутку). Також суб'єктом експорту стає компанія, у якій державі належить не менше 25%. Ця компанія буде фінансувати виробника, повністю кооперуватися з державою в плані проведення спільної політики на сільськогосподарському ринку, а також виконувати цілий ряд завдань по забезпеченню сільгоспвиробників добривам, допомагати у вирішенні питань селекції, продуктивності і так далі", - пояснює Богословська.
"Цим законопроектом формуємо в країні цивілізований ринок зерна, даємо можливість сільгоспвиробникам вийти на експорт і забезпечуємо можливість України - як державі - стати повноправним гравцем на світовому ринку", - переконана Богословська.
Законопроект № 8163 від 25 лютого 2011 року "Про внесення змін до Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" щодо експорту зерна за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), підготовлений депутатами І. Богословської, М. Перестенко і І. Сідельник, сьогодні буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас