Оперету все-таки залишили без грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оперету все-таки залишили без грошей

Казна та Політика
197
Київрада відмовилася виділяти гроші для працівників Національного Театру оперети. Таким чином, актори ось вже другий рік будуть отримувати лише половину від належної їм зарплати.
Київський академічний театр оперети отримав статус національного у кінці 2009 року. Відповідно до українського законодавства працівники закладів культури, що мають такий статус, повинні отримувати 50%-у надбавку до зарплати. Отже, вже в 2010 році зарплати в театрі оперети повинні були вирости вдвічі, але надбавки не передбачили у міському бюджеті. Театр перебуває у віданні управління культури КМДА, тому доплачувати повинно саме місто.
"Ми розуміли, що статус нам дали в самому кінці року, було мало часу. Тому ми погодилися почекати до 2011-го", - розповіла "Столиці Главред" Анастасія Сімуха, прес-секретар театру. Проте при затвердженні бюджету-2011 грошей на доплату працівникам Театру Оперети знову не знайшлося. При розробці проекту КМДА не врахував цієї статті витрат, втім, як і багатьох інших, адже з міського бюджету на користь державного вилучили велику суму - 8 мільярдів гривень. Вже тоді депутати Київради назвали цей документ "бюджетом не розвитку, а виживання", отже, ні про які додаткові виплати не могло бути й мови. Довелося навіть скоротити зарплати бюджетникам.
Для того ж, щоб дати 50%-у надбавку працівникам Театру Оперети, потрібно 20 мільйонів гривень. Втім, пізніше в казні знайшлися резерви - скоротивши статті витрат, депутати "нашкребли" близько 200 мільйонів гривень для повернення зарплат на належний рівень. Але для Театру оперети з цієї суми не виділили нічого. Напередодні розгляду поправок до бюджету працівники театру звернулися до голови постійної комісії з питань культури і туризму Київради Олександра Бригинця - щоб він підняв це питання на засіданні.
"Коли я в сесійній залі звернувся до депутатів з проханням виділити гроші Театру оперети, мені відповіли відмовою. Мовляв, ви ж розумієте, грошей на це в бюджеті немає, та і як це взагалі буде виглядати? Адже на підтримку рівня зарплат для всіх закладів культури разом узятих виділено трохи більше 7 мільйонів гривень. А тут ми візьмемо і дамо одному-єдиному театру відразу 20 мільйонів? Тобто питання залишається відкритим - грошей театру ніхто не дає", - розповів "Столиці.Главред" Бригинець. За інформацією голови постійної комісії Київради з питань культури і туризму, що звернулася до нього працівники Національного Театру Оперети говорили навіть про готовність страйкувати, якщо їм не почнуть виплачувати покладені надбавки.
Водночас в прес-службі театру нас запевнили, що жодних страйків не передбачається. В акторів на це просто немає часу - вони напружено репетирують, адже через місяць у них прем'єра. У Національному академічному театрі оперети збираються незабаром презентувати романтичний мюзикл "Welcome to Ukraine, або Подорож в любов". "Працівники дуже люблять свого глядача. І адже глядач-то ні в чому не винен! Ми повинні виступати", - говорить прес-секретар Анастасія Сімуха. За словами прес-секретаря, вуличних акцій в холоди артисти Театру оперети влаштовувати теж не можуть - бережуть голос.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас