Бернанке: Зростання цін на сировину може призвести до тимчасового, але не довгострокового прискоренню інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: Зростання цін на сировину може призвести до тимчасового, але не довгострокового прискоренню інфляції

Казна та Політика
244
Зростання цін на нафту та інші сировинні товари може призвести до тимчасового прискорення інфляції, але навряд чи призведе до її довгострокового підвищення, заявив глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке, виступаючи перед банківським комітетом Сенату США.
Досвід аналогічного підйому цін за останні кілька десятиліть поряд зі стабільною наразі вартістю робочої сили дозволяє припустити "можливість тимчасового і досить помірного прискорення інфляції в США", наводить його слова агентство Bloomberg.
"Тривале зростання цін на нафту та інші види сировини міг би становити загрозу, як для економічного підйому, так і для цінової стабільності, - заявив Б. Бернанке. - Ми продовжимо уважно відслідковувати розвиток ситуації і готові вжити у відповідь заходи, щоб підтримати відновлення економіки в контексті цінової стабільності".
За словами глави ФРС, інфляція в США залишиться низькою до кінця 2013 року. Вартість нафти злетіла на 14% з 18 лютого на тлі політичного конфлікту в Лівії.
Індекс PCE Core (Personal Consumption Expenditures, Excluding Food & Energy), що є важливим показником для оцінки ризиків інфляції, в січні виріс на 0,8% в річному обчисленні, що є мінімальним підвищенням за 50 років.
Бернанке в своєму виступі перед Сенатом знову підтвердив, що базова ставка залишиться низькою протягом тривалого часу. Глава ФРС прогнозує прискорення темпів зростання американської економіки в 2011 році, відзначаючи, що хотів би бачити "більш тривалий період збільшення кількості робочих місць".
За його словами, "ситуація на ринку праці поліпшується повільно, і повернення рівня безробіття до більш нормальних рівнів може потребувати кількох років".
Коментарі голови ФРС дозволяють припустити, що американський ЦБ продовжить реалізацію програми викупу облігацій обсягом $600 млрд для зниження безробіття, що перевищує 9% вже протягом майже двох років.
Керівництво ФРС "продовжить регулярно оцінювати програму викупу облігацій у світлі інформації, що надходить і за необхідності регулювати її параметри у відповідності до отриманих від Конгресу мандатів забезпечення максимальної зайнятості і стабільних цін", заявив Бернанке.
"У нас є всі інструменти для спокійного згортання стимулюючих заходів у відповідний час", - зазначив він.
ФРС утримує базову відсоткову ставку на рівні 0-0,25% річних з грудня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас