Дешевої китайської гречки не вистачить на всіх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешевої китайської гречки не вистачить на всіх

Аграрний ринок
925
Через 3 тижні в Україні з'явиться дешева гречка. Як повідомив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, першу партію привезуть з Китаю 20-22 березня. За його словами, в роздробі вона буде продаватися по 14 гривень за кілограм.
Клюєв повідомив, що підписано контракт на постачання 20 тисяч тонн. Він зазначив, що китайська гречка відрізняється від нашої: вона дрібніша і трохи інша на смак.
За словами віце-прем'єра, немає проблем з борошном: 400 тонн зерна з державних запасів уже віддали на борошномельні підприємства, а всього в аграрному фонді і держрезерві його 1 мільйон тонн. Клюєв запевняє, що це не дозволить приватним зернотрейдерам занадто завищувати ціни.
Нагадаємо, що через неврожай гречки оптовики відмовляються продавати її дешевше 11-12 гривень за кілограм, як вимагає уряд (в роздробі вона йде по 14 гривень і вище). Також борошномели у зв'язку зі зростанням цін на зерно, паливо вимагають підняти ціну на борошно (вона регулюється державою), через що в роздробі воно подорожчає приблизно на 1 гривню за кіло (зараз близько 5 гривень за кіло).
На думку начальника аналітичної служби "АПК-Інформ" Родіона Рибчинського, постачання 20 тисяч тонн сирої гречки дасть на виході не більше 11 тисяч тонн крупи, або по 250 грамів на українця, що проблему не вирішить: "Якщо Кабмін хоче покарати спекулянтів, у нього це вийде, але малозабезпечені все одно не куплять цю гречку і по 14 гривень. А на наступний рік гречки буде багато і дешевої, адже у селян з'явиться стимул засівати поля гречкою".
Як повідомляється, торговці, щоб вийти з положення, згадали старий радянський спосіб торгівлі - з "доважком": наприклад, в одному з районів Києва продають набори по 29 гривень: кіло гречки і 400 грамів макаронів (просто гречку купити не можна). В управлінні у справах захисту прав споживачів кажуть: такий "сервіс" незаконний, оскільки порушує права на вільний вибір товару.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас