Ъ: Дотягли до тепла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Дотягли до тепла

Енергетика
1064
Акціонери "Київенерго" оголосили, що інвестують до 15 млрд грн на реконструкцію столичних тепломереж. Це найбільший з подібних проектів в країні - для його реалізації в "Київенерго" мають намір залучити кредит міжнародних фінансових інститутів. Завдяки інвестиціям капіталізація компанії підвищиться, вважають експерти.
Власники "Київенерго" мають намір інвестувати в реконструкцію теплових мереж компанії 12-15 млрд грн, повідомив учора журналістам генеральний директор ДТЕК (контролює 40% акцій генерації) Максим Тимченко. У поточному році на ці цілі буде витрачено близько 370 млн грн, надалі - по 1 млрд грн на рік.
"Ми як акціонери будемо сприяти залученню міжнародних кредитів і спрямовувати власні кошти компанії на реконструкцію", - сказав глава ДТЕК. Голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський уточнив, що зараз підприємство веде переговори про залучення кредитів ЄБРР і Світового банку на 25-30 років. За його словами, цього року буде закінчений енергоаудит компанії, який визначить остаточний розмір і черговість інвестицій.
"Київенерго" експлуатує всі столичні енергетичні об'єкти, за винятком Дарницької ТЕЦ. У 2010 році підприємство збільшило виробництво електроенергії на 25,3%, до 4,7 млрд кВт•год Чистий дохід компанії склав 8,4 млрд грн, прибуток - 157,3 млн грн. 50% +1 акція "Київенерго" належать НАК "Енергетична компанія України", ще 40% контролює ДТЕК.
Зараз столичні тепломережі належать Київській міській державній адміністрації, а "Київенерго" їх орендує, щорічно продовжуючи відповідний договір. Для залучення кредитів в компанії розраховують укласти угоду про концесію, зазначає пан Соколовський. Голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов уточнив, що це питання буде обговорюватися на сесії Київради 24 березня. "Зараз в акціонерів 'Київенерго' немає мотивації інвестувати в теплові мережі, які компанії не належать", - вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Сергій Невмержицький. Крім того, концесія дозволить отримати позику під менший відсоток, додає аналітик ІК Concorde Capital Єгор Самусенко: "Світовому банку важливо розуміти, наскільки довго мережі перебувають в управлінні "Київенерго". Концесія зазвичай оформляється на 20-30 років, на відміну від договору оренди, який продовжується щорічно".
У Міненерго кажуть, що це найбільша модернізація теплових мереж за останні 20 років. "Проект 'Київенерго' буде своєрідним пілотним для інших міст. Якщо в Києві вдасться зробити таку модернізацію, її можна буде здійснити і в інших містах", - переконані у міністерстві. За даними Міненерго, реконструкція дозволить компанії заощадити до $150 млн щорічно, які втрачаються внаслідок зношеності мереж.
Єгор Самусенко відзначає, що теплові мережі Києва надзвичайно застаріли, через що 17,8% тепла втрачається при транспортуванні. "Заміна старих труб на сучасні ізольовані дозволить значно знизити втрати тепла, а значить, і витрати газу - 'Київенерго' споживає близько 2,8 млрд кубометрів палива на рік, - говорить аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. - З урахуванням постійного зростання цін на газ економічний ефект від такої модернізації буде лише зростати".
Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс" відзначає, що модернізація тепломереж підвищить вартість компанії.
За підсумками вчорашніх торгів на "Українській біржі" капіталізація "Київенерго" склав 1,8 млрд грн, а в перспективі вартість компанії може збільшитися на 20-30%, вважає експерт. На його думку, підтримуючи модернізацію, у ДТЕК роблять ставку на довгострокові інвестиції в генеруючу компанію. "Київенерго", по суті, бере на себе зобов'язання вкладати кошти в модернізацію протягом п'яти років. ДТЕК згоден з такими умовами, хоча інших інвесторів це могло б не влаштувати", - говорить Шеїн.
У Фонді держмайна не відкидають, що компанія може бути виставлена на продаж наступного року.
Втім, за словами Самусенка, для модернізації необхідно, щоб тариф на тепло покривав витрати на нього. Поки ж тариф забезпечує лише 53% всіх витрат "Київенерго" - решту компанії відшкодовують з міськбюджету. Учора Олександр Попов заявив, що тарифи на тепло мають підвищуватися, але відповідне рішення зобов'язана прийняти Нацкомісія регулювання електроенергетики. В комісії повідомили, що поки тільки розглядають можливість підвищення тарифів, рішення з цього питання не прийнято.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас