Сьогодні для киян подорожчала гаряча і холодна вода — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні для киян подорожчала гаряча і холодна вода

Казна та Політика
1686
З сьогоднішнього дня в Києві на 5-13% зросли тарифи для населення на холодну воду і водовідведення, а також на 25-32% на гарячу воду і її відведення.
Відповідні тарифи оприлюднено в муніципальній газеті "Хрещатик", де надруковані додатки до розпорядження КМДА від 27 січня 2011 року № 99 "Про встановлення тарифів на теплову енергію та встановлення тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання гарячої води виконавцям цих послуг усіх форм власності для здійснення розрахунків з населенням".
Так, якщо власник квартири буде платити до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим, вартість послуги за холодне водопостачання становитиме 1,80 гривні за 1 кубометр і 1,38 гривні за 1 кубометр водовідведення при наявності квартирного або будинкового лічильника (разом 3,18 гривні); за відсутності засобу обліку тариф на холодну воду і водовідведення затверджений у розмірі 17,49 гривні за одну людину. Якщо власник квартири буде платити після 20 числа, то вартість послуги за холодне водопостачання становитиме 1,98 гривні за 1 кубометр і 1,52 гривні за 1 кубометр водовідведення при наявності квартирного або будинкового лічильника (разом 3,50 гривні), за відсутності засобу обліку - 19,25 гривні на одну особу.
До березневого подорожчання вартість послуги за холодне водопостачання та водовідведення при наявності квартирного або будинкового лічильника становила 3,02 гривні за 1 кубометр або за відсутності засобу обліку - 16,61 гривні на одну особу, отже, збільшення склало 5%, якщо сплата здійснена до 20 числа та 13% після 20-го числа.
Враховуючи підвищення вартості холодної води, з 1 березня також зріс тариф на гарячу воду, при цьому тариф на опалення зберігається на рівні, який введено з 1 лютого. Вартість послуги на постачання гарячої води для населення при наявності квартирного або будинкового засобу обліку гарячої води за 1 кубічний метр затверджений у розмірі 14,86 гривні (з 1 лютого цей тариф становить 14,68 гривні) і без лічильника - 52,01 (51,38) гривні на 1 людину в місяць, якщо розрахунок здійснено до 20 числа місяця, а якщо пізніше - то, відповідно, тарифи становлять 15,89 (15,53) гривні за 1 кубометр гарячої води або 55,61 (54,35) гривні на 1 людину на місяць.
Крім того, встановлено, що за відведення гарячої води при наявності квартирного або будинкового засобу обліку гарячої води необхідно платити 1,38 гривні за 1 кубометр, або 4,83 гривні на 1 людину в будинках з централізованим водопостачанням - це тарифи при сплаті до 20 числа. А після 20 числа цифри відповідно становлять 1,52 гривні і 5,32 гривні за 1 людину. Тобто, збільшення в порівнянні з тарифом, який діяв до цьогорічних підвищень (12,46 гривні за 1 кубометр або 43,63 гривні на 1 людину на місяць до 1 лютого), враховуючи сумарно постачання і відведення гарячої води становитиме відповідно, 25% (до 20 числа) і 32% (після 20 числа).
При відсутності будинкових та квартирних засобів обліку теплової енергії для власників квартир, які будуть розраховуватися за отриманими платіжками до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим, становитиме 2,91 гривні за 1 квадратний метр опалювальної площі на місяць, а для власників, які будуть платити після 20 числа, - 3,10 гривні за 1 квадратний метр опалювальної площі на місяць.
Варто зазначити, що кияни будуть платити пеню у разі несвоєчасної оплати за надані комунальні послуги. Про це заявив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, роз'яснюючи поширену в ЗМІ інформацію про те, що кияни не будуть платити пені. Він підкреслив, що пеня введена державою.
Відповідно до розпорядження міськдержадміністрації, підписаним Олександром Поповим, знижки в 10% на квартплату і 6% на гарячу воду та опалення зможуть отримати люди, що сплатили квитанції до 20 числа кожного місяця. "Знижені" тарифи жеки будуть виставляти тим мешканцям, які внесли авансову плату за житлово-комунальні послуги, а також будуть нараховуватися мешканцям, які користуються пільгами на оплату житлокомунпослуги. ЖЕКи не будуть нараховувати "знижені" тарифи тим, хто навіть заплатив до 20 числа, якщо вони отримують субсидію, сплачують до 20 числа послуги не в повному обсязі, якщо є заборгованість і не складено договір про її реструктуризацію або платником не виконуються умови цього договору.
25 лютого 2011 року начальник Головного управління цінової політики Київської міської державної адміністрації Василь Яструбинський, заявив, що влітку поточного року столична влада може підвищити тарифи на комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня.
23 лютого 2011 року голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив, що в Києві квартплата в найближчі півтора-два роки зростати не буде. За його словами, останнє підвищення в цьому році буде в березні.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас