Від введення ООН санкцій на постачання до Лівії зброї Росія може втратити близько 4 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від введення ООН санкцій на постачання до Лівії зброї Росія може втратити близько 4 млрд дол.

Казна та Політика
209
Введення Радбезом ООН санкцій на постачання до Лівії зброї може істотно позначитися на обсягах російського експорту зброї, заявило "Інтерфаксу-АВН" військово-дипломатичне джерело в Москві. Серед країн Близького Сходу та Північної Африки Лівія є одним з найбільших покупців російської зброї. На сьогоднішній день з цією країною укладені контракти у сфері ВТС на суму близько $2 млрд. Крім того, у фінальній стадії перебуває робота з підготовки контрактів на постачання Тріполі авіатехніки і засобів ППО. Сумарна їх вартість становить близько $1,8 млрд. За його словами, у разі набрання рішенням про санкції чинності всі ці контракти будуть припинені на невизначений термін, як це вже одного разу траплялося.
Великий пакет збройних контрактів вартістю 1,3 млрд євро був підписаний у січні минулого року під час візиту до Москви міністра оборони Лівії Юніса Джабера. "Лівія, зокрема, закупила велику партію стрілецької зброї, шість навчально-бойових літаків Як-130, різну бронетехніку, а також запчастини до раніше поставленого озброєння", - сказав співрозмовник агентства. Очікувалося, що Лівія стане першим зарубіжним покупцем нового російського багатофункціонального винищувача Су-35. Контракт на постачання до Лівії за різними даними від 12 до 15 винищувачів Су-35 повністю погоджений і готовий до підписання. Його вартість оцінюється в $800 млн.
Крім того, в стадії підготовки знаходяться контракти щодо нового бойового вертольоту Ка-52 "Алігатор", зенітного ракетно-гарматного комплексу (ЗРПК) "Панцир-С1" і зенітної ракетної системи С-300ПМУ2 "Фаворит". Повідомлялося, що Тріполі планує закупити не менше 10 вертольотів Ка-52, близько 40 комплексів "Панцир-С1" і два дивізіони С-300ПМУ2 "Фаворит" на суму понад $1 млрд. За словами співрозмовника агентства, Лівія проявляє також великий інтерес до новітньої російської зенітної ракетної системи С-400 "Тріумф", танків Т-90С, підводних човнів проекту 636, швидкісних ракетних катерів типу "Блискавка", ракетних систем залпового вогню "Град", іншого озброєння.
За словами джерела, в загальному обсязі російсько-лівійського військово-технічного співробітництва значна частина припадає на поставку запчастин і модернізацію бойової техніки радянського (російського) виробництва, що знаходиться на озброєнні лівійської армії. "У період з 1981 по 1985 роки Радянський Союз поставив до Лівії близько 350 бойових літаків, у тому числі 130 винищувачів МіГ-23, 70 - МіГ-21, шість фронтових бомбардувальників Су-24 і шість дальніх бомбардувальників Ту-22. На озброєнні лівійської армії знаходиться близько 4 тис. одиниць радянської бронетехніки, велика кількість зенітних ракетних комплексів, а також військово-морська техніка, інше озброєння", - сказав він.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас