Ще одна земля Німеччини скасувала плату за освіту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ще одна земля Німеччини скасувала плату за освіту

Казна та Політика
393
У федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія, яка перевершує всі інші п'ятнадцять по числу вузів і студентів, скасували плату за освіту. З зимового семестру 2011/2012 навчального року студенти всіх вузів цієї землі зможуть вчитися абсолютно безкоштовно, як це було до 2006 року, коли були введені семестрові внески за навчання. У четвер, 24 лютого, в парламенті Північного Рейну-Вестфалії більшістю голосів був прийнятий закон про скасування плати за освіту.
"Сьогодні до біса вдалий день", - прокоментувала результат голосування прем'єр-міністр землі Ханнелоре Крафт), процитувало політика агентство DPA. Північний Рейн-Вестфалія став вже третьою землею, що скасувала плату за навчання. Раніше подібний крок зробили землі Саар і Гессен. Таким чином, із семи земель, які стягують плату зі студентів, з зимового семестру залишиться лише чотири. Зміну настроїв на користь студентів можна вже спостерігати і в Гамбурзі, де нещодавно до влади прийшли соціал-демократи.
У землі Північний Рейн-Вестфалія вузи мали право стягувати плату зі студентів-першокурсників з зимового семестру 2006/2007 року, а з наступного семестру вже і зі всіх учнів. В даний час в 32 з 37 вузів цієї землі студенти зобов'язані платити за навчання. Крім того, в більшості випадків встановлено найвищий тариф - 500 євро за семестр.
Цей хід колишнього уряду міністр освіти і науки на земельному рівні Свен Шульце назвала "кроком у минуле - у 60-ті роки". На її думку, це призвело до соціального розшарування суспільства, з яким не можна було змиритися. Новий же закон дасть можливість всім, незалежно від доходу сім'ї, здобути вищу освіту. Крім того, він "відновить соціальну справедливість", передає агентство DPA з слів Ханнелоре Крафт.
Центральне Товариство сприяння учням вищих навчальних закладів (Das Deutsche Studentenwerk) підтримало прийняття закону про скасування плати за навчання. "Це демонстрація здорового глузду. Семестрові внески зробили навчання тільки дорожчим, обтяжуючи як студентів, так і їхніх батьків, які в основному і фінансують навчання", - цитує агентство AFP президента товариства Рольфа Добішата.
Опозиція в особі Християнсько-демократичного союзу та Вільної демократичної партії, навпаки, назвала новий закон хибним сигналом і підкреслила, що запропонована компенсація в розмірі близько 249 мільйонів євро на рік є недостатньою для вузів. Це може призвести до погіршення умов навчання, повідомляє агентство DPA з слів депутата партії ХДС Міхаеля
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас