Радбез ООН прийняв резолюцію стосовно Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радбез ООН прийняв резолюцію стосовно Лівії

Казна та Політика
344
Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй (ООН) за підсумками голосування прийняла резолюцію щодо Лівії у зв'язку з актами насильства, що здійснюються місцевою владою проти цивільного населення країни. Про це повідомила сьогодні прес-служба міжнародної організації, передає РБК.
У рамках прийнятої резолюції ООН вводить заборону на закордонні поїздки лівійського лідера Муаммара Каддафі, членів його сім'ї та політичних союзників. Крім того, міжнародна організація заморожує іноземні активи, що належать лівійським владі та членам їх сімей. Крім цього, резолюція закликає почати негайний розгляд злочинів проти людяності в Міжнародному кримінальному суді ООН в Гаазі (Нідерланди).
Тривале засідання Радбезу ООН переривалося безліч разів - дипломатам доводилося відкладати голосування, щоб отримати інструкції від власної влади. Зокрема, останню затримку створили китайські дипломати, яким довелося чекати реакції Пекіна на дану резолюцію. У результаті всі 15 країн в анонімному порядку проголосували за проект резолюції стосовно Лівії.
Відзначимо, раніше надходила інформація про те, що за підсумками засідання, яке проходило за закритими дверима, Радбез ООН прийняв рішення ввести проти режиму М.Каддафі низку санкцій, включаючи ембарго на експорт озброєнь до Лівії, замороження активів і заборону закордонних поїздок для М.Каддафі, його родичів і сподвижників. Крім того, учасники зустрічі домовилися не починати військове вторгнення ООН чи НАТО до Лівії з метою повалити режим М.Каддафі.
Напередодні, Сполучені Штати Америки продовжили вводити в односторонньому порядку санкції стосовно лівійської влади. Цього разу Вашингтон вирішив скасувати візи для високопоставлених лівійських чиновників і їх близьких. Коментуючи рішення Білого дому, держсекретар Хілларі Клінтон заявила, що США більше не приймуть жодної заявки на візу від сподвижників режиму лівійського лідера М.Каддафі.
При цьому держсекретар відзначила, що Сполучені Штати не мають наміру зволікати з подальшими кроками, спрямованими на те, щоб заставати лівійську владу понести відповідальність за свої злочини.
Раніше, 25 лютого 2011 року Президент США Барак Обама віддав розпорядження ввести санкції проти М.Каддафі і членів його сім'ї. Мова йде про великі фінансові обмеження, зокрема про замороження рахунків. Крім того, США вирішили обмежити військово-торговельну співпрацю з Лівією. Причиною санкцій стали жорсткі заходи вірних М.Каддафі військ стосовно повсталих.
Також напередодні влада Канади, Франції і Великобританії слідом за США і Перу прийняла рішення тимчасово припинити роботу своїх дипломатичних місій в Лівії через хвилю насильства, що захлеснула країну. Варто відзначити, 23 лютого міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко та міністр закордонних справ Азербайджану Ельмар Мамед'яров під час спільного брифінгу заявили, що Україна і Азербайджан не планують розривати дипломатичні відносини з Лівією.
Нагадаємо, 23 лютого Рада безпеки ООН засудила дії лідера Лівії М.Каддафі і зажадала негайно припинити насильство. У повідомленні, схваленому всіма 15 членами ради, проявлялась "глибоке занепокоєння" ситуацією в арабській країні. Представники Ради безпеки ООН закликали лівійський уряд "захистити своє населення", поважати права людини, а також міжнародне право.
Між тим сам лідер лівійської революції пригрозив "зачистити всю Лівію" і почати "священний наступ" на учасників безпорядків.
Як повідомлялося, 15 лютого 2011 р. у деяких районах Лівії почалися масові заворушення, що охопили такі найважливіші міста сходу країни, як Бенгазі і Ель-Байда. 20 лютого антиурядові виступи докотилися до лівійської столиці Тріполі. Демонстранти вимагають повалення режиму М.Каддафі, однак той відмовляється добровільно йти у відставку. Масові виступи за повалення глави держави М.Каддафі почалися після відходу у відставку єгипетського Президента Хосні Мубарака. Урядові сили безпеки застосовують суворі заходи до протестуючих.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас