Французькі бізнесмени скаржаться на погіршення бізнес-клімату в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французькі бізнесмени скаржаться на погіршення бізнес-клімату в Україні

Казна та Політика
815
Намір українського уряду створити державного агента, у якого буде монопольне право на експорт соціально значущих сільгосппродуктів, йде врозріз з офіційними заявами Києва, а також з тими принципами, за якими працює Європейський Союз.
Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" заявив посол Франції в Україні Жак Фор, коментуючи законопроект №8053, який передбачає створення такого агента.
"Сьогодні ми є свідками створення якоїсь конструкції, дивної для країни, яка заявляє про свою прихильність ринковим принципам", - вважає дипломат.
Крім того, на його думку, подібна політика ставить під сумнів можливість подальшого розвитку виробничих потужностей, розширення сільськогосподарського виробництва в країні.
Відповідаючи на запитання про те, чи вплине прийняття подібного закону, а також внесення змін до закону про держзакупівлі, на переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, посол сказав: "Безсумнівно, всі подібні зміни відзначаються європейською стороною. Відповідна реакція буде презентована українській стороні в рамках переговорного процесу. Повторюся, мова йде не про якісь теоретичні вигадки, а про конкретні випадки, за якими ми будемо просити, щоб нам були надані пояснення, чому існує такий розрив між заявленими намірами і конкретними діями" .
"З економічної точки зору варто побоюватися того, що подібні заходи в короткостроковій перспективі, можливо, і принесуть якусь вигоду певному колу осіб, але в довгостроковій перспективі поставлять під загрозу розвиток сільськогосподарського виробництва в національних масштабах", - зазначив Фор.
Посол зазначив, що існує три категорії проблем, з якими стикаються європейські та, зокрема, французькі компанії у своїй діяльності в Україні. Перша проблема, за його словами, це незрозуміла позиція Митної служби: "У той час, коли уряд голосно заявляє про велике бажання залучити іноземних інвесторів, представники Митної служби останнім часом систематично відмовляються приймати в роботу митні декларації із зазначенням відповідної вартості митних товарів, що імпортуються в Україну французькими та європейськими компаніями. Мало того, вони ще самовільно і довільно збільшують розмір митної вартості відповідних товарів - іноді в 5-6 разів".
До другої категорії складнощів Жак Фор відніс відносини з податковими органами, "які в своїй роботі часто прикриваються похвальним самим по собі тезою про боротьбу з корупцією".
"Ніхто не заперечує цю тезу. Але коли ми бачимо конкретні приклади, конкретні методи, які застосовуються для так званої боротьби з корупцією, відразу стає зрозуміло, що тут щось не так", - заявив дипломат.
Зокрема, за його словами, кількість податкових перевірок "виходить за рамки нашого розуміння" і створює умови, що не дозволяють підприємству функціонувати нормально. Третя категорія проблем пов'язана з неналежним дотриманням в Україні прав інтелектуальної власності, права патентів: "Факт недотримання цих прав ненормальний вже сам по собі. Ще більш серйозні масштаби він набуває, коли мова йде про політику, спрямованої на підтримку або навіть на стимулювання подібних неправових дій з боку органів юстиції, які своїми несправедливими рішеннями створюють необхідні для цього умови".
"Мій досвід роботи в Україні, а не якісь фантазії або теоретичні висновки, показує: французькі та інші європейські компанії, що працюють у цій країні, мали неодноразово привід скаржитися на неналежне дотримання підписаних контрактів з боку їхніх українських партнерів. У сучасному світі економічного лібералізму підписаний контракт має силу закону. І неприпустимо, щоб одна з його сторін переглядала, порушувала або не дотримувалася його положень. Це негативно впливає, перш за все, на репутацію сторони-порушника", - вважає дипломат.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас