Європі можливо доведеться шукати нових постачальників нафти через революцію в Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європі можливо доведеться шукати нових постачальників нафти через революцію в Лівії

Енергетика
560
Все більше іноземних нафтовидобувних компаній призупиняють роботу в Лівії, побоюючись за життя своїх співробітників. Наразі в країні простоює близько дві третини видобувних потужностей, що вже позначилося на вартості нафти на світових ринках. Подальше затягування конфлікту обіцяє створити серйозні труднощі у своєчасній поставці енергоресурсів в ряд країн Західної Європи, передає РБК daily.
У списку компаній, що повністю або частково завершили видобуток нафти на території Лівії, вже опинилися китайська CNPC, японська Inpex, французька Total, британська BP, голландсько-британські Royal Dutch Shell, норвезька Statoil, індійська Oil & Natural Gas, іспанська Repsol і навіть найбільший представник західного бізнесу в країні - італійська Eni, яка пропрацювала тут весь 41 рік правління полковника Муаммара Каддафі.
Багато компаній вже вивезли більшість співробітників з Лівії, оскільки там зафіксовано випадки збройного нападу і захоплення власності іноземних нафтовидобувних компаній. Першими потерпілими стали співробітники китайської компанії CNPC Great Wall Drill Engineering Company.
Протягом біржових торгів 24 лютого 2011 р. вартість нафти традиційної для Європи марки Brent піднімалася в Лондоні до рекордних за останні роки 119,79 дол. Згодом її вартість впала до позначки 113-114 дол. Тим не менше багато компаній скорегували свої цінові очікування щодо енергоресурсів.
"Ми переглянули свої прогнози і вважаємо, що середня вартість 1 бар. нафти марки Brent складе в II кварталі 2011 р. 117 дол. Правда, враховуючи поточний рівень невизначеності, робити які-небудь прогнози складно. З упевненістю можна сказати лише, що поточні ризики будуть і далі штовхати нагору вартість бареля", - вважає аналітик BNP Paribas Гарі Чілінгаріан.
За даними Goldman Sachs, після того як почалися заворушення, зниження денного обсягу видобутку нафти в Лівії склало 0,5 млн бар., Barclays Capital називає значнішу цифру - 1 млн бар. До недавнього часу щоденний обсяг видобутої в Лівії нафти становив від 1,6 млн до 1,8 млн бар., причому близько 1,2 млн бар. відправлялося в Європу, де найбільшим її імпортером є Італія.
Аналітики вважають, що скорочення обсягів постачань нафти з Лівії все ж таки не призведе до енергетичного голодування Західної Європи, але серйозні проблеми можуть виникнути з термінами доставки ресурсів.
"Скорочення видобутку в Лівії склало 1,25% від світового пропозиції. Існують два джерела, які допоможуть справитися з цією проблемою. Перший - зростання видобутку в інших країнах, наприклад - Саудівської Аравії. Завдяки своїм вільним ресурсів вона одна може поставляти на ринок в два рази більше нафти, ніж Лівія до заворушень. Але тут можуть виникнути логістичні проблеми, пов'язані зі зривом термінів постачання. Друге джерело - це існуючі запаси. Приміром, резервів Італії вистачить на 90 днів. Росія вже запропонувала збільшити свої поставки в країну. До цього готові і Азербайджан з Іраном. Проблеми з поставками газу з Лівії також можуть бути вирішені за рахунок інших країн - Алжиру, Норвегії і Росії", - відзначив старший економіст Capital Economics Джуліан Джессоп.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас