Опозиція вимагає дотримуватися процедури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опозиція вимагає дотримуватися процедури

Казна та Політика
273
У розпорядженні Комерсант-України вчора опинився текст конституційного подання 53 народних депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина", в якому вони оскаржили проведення президентом адміністративної реформи. У документі обсягом 20 сторінок парламентарії вказують на низку процедурних порушень Конституції, допущених главою держави при підписанні указу про адмінреформу, зокрема на те, що акт не був скріплений підписами прем'єр-міністра і міністра, відповідального за акт та його виконання. Нагадаємо, указ президента "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" був підписаний 9 грудня минулого року. Він передбачав, зокрема, зменшення кількості міністерств з 20 до 16, а також скорочення кількості центральних органів влади майже вдвічі.
"Враховуючи, що подання прем'єр-міністра щодо оптимізації центральних органів виконавчої влади президентові не надходило, указ не скріплений жодної підписом, крім підпису президента, суб'єкт конституційного подання зробив висновок, що президентом порушено вимоги ч. 2 ст. 19 Конституції, а саме здійснення повноважень способом, не передбаченим Конституцією і законом", - йдеться у конституційному поданні. Народний депутат Сергій Власенко ("БЮТ-Батьківщина"), який буде представляти депутатів у КС, заявив, що порядок ухвалення даного указу залишається незрозумілим.
"Міністр юстиції Олександр Лавринович сказав, що рішення ухвалювали пізно ввечері, і про це знали п'ять осіб. Хоча процедура ліквідації та створення центральних органів виконавчої влади чітко виписана і не може бути такого, щоб про це не знав прем'єр-міністр", - підкреслив пан Власенко.
Крім того, депутати звертають увагу на неконституційність ліквідації органів виконавчої влади, діяльність яких регламентується законом. "Суб'єкт конституційного подання вважає, що назва органів виконавчої влади є частиною організації органів виконавчої влади. Будь-який інший документ, крім закону, не може змінювати назву органу виконавчої влади. Принаймні, це стосується тих органів виконавчої влади, організація яких тим чи іншим чином встановлена в законі", - йдеться у конституційному поданні.
Нагадаємо, при реорганізації органів виконавчої влади ряд з них був перейменований. Так, замість Головного контрольно-ревізійного управління була створена Державна фінансова інспекція, а замість Держкомітету з державного матеріального резерву - Державне агентство резерву. "Наприклад, є закон про Державну податкову службу, де розписана система органів податкової служби, яку очолює Державна податкова адміністрація. Тепер, коли президент створив Державну податкову службу, незрозуміло, чи тотожна вона податковій адміністрації, чи користується вона тими ж правами", - зазначив Сергій Власенко.
Заступник глави комітету Верховної ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Черноморов (Партія регіонів) вважає, що своїм поданням опозиція намагається затягнути реалізацію адмінреформи. "Всі погоджуються, що реформа потрібна, але дехто шукає формальний привід, щоб не дати їй здійснитися, - сказав Черноморов.- У адмінреформі головне не те, як зроблено указ, а те, як ця реформа буде працювати". При цьому депутат вважає, що у представників "БЮТ-Батьківщина" немає шансів виграти справу в КС. "І не тому, що, як деякі опозиціонери кажуть, Конституційний суд у нас керований, а тому, що будь-який управлінець в державі буде думати, що треба йти шляхом проведення реформ, а не гальмувати їх", - сказав Олександр Черноморов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас