Гейтнер: Темпи відновлення світової економіки в різних регіонах неоднакові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гейтнер: Темпи відновлення світової економіки в різних регіонах неоднакові

Казна та Політика
230
Темпи відновлення світової економіки після недавнього найгострішої кризи в різних регіонах неоднакові. Таку думку висловив глава Мінфіну США Тімоті Гейтнер. Він виступив на черговій нараді міністрів фінансів і глав центробанків великої "двадцятки", яка відбулася у Парижі.
Гейтнер, якого цитує ІТАР-ТАСС, вважає, що "відновлення просувається різними темпами". Відповідно до прогнозів Міжнародного валютного фонду, "ринки, що розвиваються виростуть цього року в середньому на 6,5%, а зростання в Європі та Японії складе 1,5%", нагадав американський міністр. У США ж, вважає він, темпи росту економіки цього року "виявляться десь між" двома зазначеними цифрами. "Зростання в США набирає темпи, інфляційні ризики є низькими, однак рівень безробіття все ще занадто високий", - сказав він.
У цілому, переконаний Гейтнер, "відновленню глобальної економіки в короткостроковій перспективі загрожує ряд великих викликів". Приміром, "найбільші ринки, що розвиваються стикаються зі звичайними тисками, пов'язаними з міцним економічним зростанням". Залучення такими державами іноземних інвестицій тягне за собою тиск на "курси обміну валют", заявив він. У зв'язку з цим, продовжував міністр, "на ринках, що розвиваються з гнучкими обмінними курсами спостерігається суттєве збільшення вартості" національних валют. Між тим, "інші великі ринки, що розвиваються тримають свої обмінні курси на недооцінених рівнях і жорстко обмежують притоки капіталу" і таким чином "збільшують цінові тиски в рамках власних економік і зрушують тягар "коригування" на інших", стверджував глава Мінфіну США. На його погляд, "валюта Китаю залишається істотно недооціненою". "Світу необхідно встановити більш суворі норми щодо політики валютного курсу, які допоможуть ухвалити зміни, що чекають на глобальну економіку", - переконаний фахівець.
В свою чергу глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке виступив у Парижі на захист проведеної його відомством політики підтримки ставки міжбанківського кредиту на рекордно низькому рівні, за рахунок якої, як побоюються країни, що розвиваються, Вашингтон створює у світовій економіці нові інвестиційні бульбашки і збільшує темпи інфляції. Бернанке, як і Гейтнер, висловив думку, що "для досягнення з плином часу більш збалансованої міжнародної системи країн з надмірними або активними сальдо торгового балансу, які не піддаються збереженню, буде необхідно дозволити своїм обмінним курсам краще відображати фундаментальні реалії ринку".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас