Заяву взято — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заяву взято

Казна та Політика
1043
Минулої п'ятниці правління Національної спілки журналістів (НСЖУ) розповсюдило заяву, в якій перераховуються факти утиску в країні прав редакційних колективів органами влади та окремими чиновниками. Більшість наведених прикладів пов'язані зі звільненнями співробітників ЗМІ. В адміністрації президента мають намір перевірити інформацію, представлену НСЖУ.
Заява Національної спілки журналістів з приводу утиску прав редакційних колективів була взята 16 лютого на пленумі НСЖУ і стала результатом збільшення кількості звернень до союзу співробітників редакцій електронних і друкованих ЗМІ. У них повідомляється про порушення законодавства, допущених органами влади та окремими посадовими особами, переважно при звільненні співробітників ЗМІ.
Зокрема, наголошується в заяві НСЖУ, після призначення в 2010 році головою Одеської обласної держадміністрації (ОДА) Едуарда Матвійчука було припинено фінансування єдиної україномовної газети області "Чорноморські новини", засновниками якої є колектив газети і Одеська ОДА. Вчора Матвійчук був недоступний для коментарів. Заступник редактора Ольга Сіра пов'язує відмову від бюджетної підтримки видання його опозиційністю. "Нам довелося скоротити колектив, через тиск влади ми втратили деяких рекламодавців, у поштових відділеннях відмовляються брати підписку на нашу газету", - розповіла Сіра. За її словами, газета продовжує виходити завдяки постійним передплатникам і добровільним пожертвуванням.
У заяві правління НСЖУ також згадується звільнення в серпні 2010 року гендиректора Черкаської обласної державної телерадіокомпанії "Рось" Михайла Калініченка. Як повідомив Калініченко, він був звільнений за суміщення посади з викладацькою діяльністю. "Це (звільнення) було зроблено у зв'язку з виборами (до місцевих органів влади) та необхідністю вести пропаганду на телеканалі. Я тоді сказав, що буде все по закону", - розповів він і додав, що в Черкаській області були також звільнені головний редактор газети "Нова доба" Сергій Томіленко та ряд керівників районних газет.
Зараз Калініченко оскаржує своє звільнення в суді.
Серед звільнених з порушенням трудового законодавства правління НСЖУ у своїй заяві зазначає колишнього гендиректора Національної радіокомпанії "Українське радіо" Віктора Набруско. У документі також вказується, що через місяць після його звільнення, в липні 2010 року, на розширеному засіданні секретаріату НСЖУ прем'єр-міністр Микола Азаров і голова Держкомітету телебачення і радіомовлення Юрій Плаксюк пообіцяли, що "проблема буде вирішена".
Проте 17 лютого на розширеному засіданні колегії Держкомтелерадіо, присвяченому підсумкам роботи у 2010 році, Плаксюк заявив, що звільнення Віктора Набруско було законним: "Він керував компанією десять років, але термін його контракту закінчився". Втім, сам Набруско заявив, що рішення про його звільнення було політичним: "Моє місце комусь пообіцяли, а закінчення контракту просто довелося на часі".
У суботу на заяву правління НСЖУ відреагували в адміністрації президента. "Ми будемо уважно перевіряти всі факти, названі Лубченко (голова НСЖУ Ігор Лубченко), і, якщо вони підтвердяться, буде вжито термінових заходів", - заявила заступник глави адміністрації президента Ганна Герман.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас