МЕР і Мінфін розійшлися в думках про перспективи обнулення дефіциту бюджету РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЕР і Мінфін розійшлися в думках про перспективи обнулення дефіциту бюджету РФ

Казна та Політика
184
Мінекономрозвитку і Мінфін вступили в заочну полеміку про перспективи скорочення дефіциту бюджету РФ до нуля до 2020 року та можливості прискорення зростання російської економіки.
Як заявив заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Клепач, при збереженні соціальних зобов'язань обнулення дефіциту в цей період неможливо навіть в умовах високих цін на нафту. Так Клепач прокоментував критичні зауваження віце-прем'єра, міністра фінансів РФ Олексія Кудріна, які прозвучали раніше в п'ятницю в Красноярську.
Глава Мінфіну заявив, що інноваційний сценарій розвитку економіки РФ, підготовлений Мінекономрозвитку і припускає збереження дефіциту бюджету в 2% ВВП до 2020 року при цінах на нафту в 100 доларів за барель, "не має права на життя", і його доведеться "переробляти".
"У нас соціальна держава. Ми повинні збільшувати видатки на освіту та медицину, крім того, у нас вдвічі занижені витрати на транспорт у порівнянні з Європою і Китаєм, ми їх повинні збільшувати. Тому збереження дефіциту бюджету в 2% реалістично, в тому числі за умови оптимізації бюджетних витрат", - сказав Клепач.
"Щоб дефіциту не було, потрібні ціни (на нафту, - ред.) в 100-110 доларів за барель. Але і це не допоможе, враховуючи наші соціальні зобов'язання", - вважає він.
Водночас, відзначив Клепач, реалістичність самих тенденцій розвитку економіки до 2020 року, позначених у сценарії міністерства, включаючи зростання ВВП в середньому на 4,2% на рік, не піддається сумніву. Навпаки, на його думку, зростання в 6-7%, про який говорить Мінфін, не може бути реалістичним.
Кудрін в Красноярську заявив про необхідність прискорення річних темпів зростання ВВП РФ до 6-7%. Щорічного зростання економіки на 4% на рік для Росії недостатньо, вважає він.
"У нас немає можливості розвиватися такими темпами", - сказав зі свого боку Клепач.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас