Ъ: Податківці перевиплатять план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Податківці перевиплатять план

Казна та Політика
1036
Державна податкова служба вирішила відшкодовувати ПДВ щомісяця понад план в середньому на 600 млн грн, оскільки спостерігається збільшення збору податку. Експерти не поділяють оптимізму податківців: передумов до швидкого зростання податкових відрахувань поки немає, до того ж у Податковому кодексі поки не вирішено всі проблеми з поверненням ПДВ.
У Державної податкової служби (ДПС) з'явилася можливість збільшити обсяг відшкодування ПДВ понад план, закладеного в бюджеті, заявив вчора голова відомства Віталій Захарченко. За його словами, в казні з'явилися необхідні для цього кошти. Так, в кінці минулого року ДПС збільшила збір ПДВ удвічі в порівнянні з початком 2010 року. І якщо в січні-лютому до бюджету було направлено 3,8 млрд грн і 3,1 млрд грн відповідно, то в січні 2011 року - 7 млрд грн. Це дозволило збільшити обсяг повернення податку з запланованих 2,5 млрд грн до 2,7 млрд грн, тоді як рік тому було відшкодовано лише 600 млн грн.
Зростання збору ПДВ джерело в ДПС пояснює тим, що у підприємств скоротилися можливості для мінімізації податків. Зокрема, за рахунок введення електронних реєстрів податкових накладних та звільнення від ПДВ деяких послуг, за допомогою яких юридичні особи зменшували базу оподаткування ПДВ. "У нас є ще варіант до планових сум за рахунок перевиконання додавати близько 600 млн грн для відшкодування. Про це знає Кабмін і, думаю, ці кошти будуть додані у бюджетний розклад", - додав Захарченко.
У прес-службі Мінфіну від коментарів відмовилися. У 2011 році в держбюджеті заплановано відшкодування ПДВ на суму 37,5 млрд грн.
Віталій Захарченко додає, що середньомісячна заявка підприємств зараз становить 3,5 млрд грн. За інформацією, згідно з планом Мінфіну, в лютому бізнес повинен отримати 2,03 млрд грн, у березні - 3,12 млрд грн. Нагадаємо, саме з березня планується почати повернення ПДВ в автоматичному режимі. Як раніше заявляв заступник глави ДПС Олексій Любченко, з 2 тис. компаній, що претендують на повернення податку, кожна десята підпадає під критерії відшкодування в автоматичному режимі - вони отримуватимуть 2 млрд грн щомісяця.
Захарченко відмовився уточнити загальну суму заборгованості з повернення ПДВ, бо вона, за його словами, є політичним питанням і ще узгоджується урядом у рамках меморандуму з МВФ. За даними Мінфіну, на 1 січня залишок боргу становив 11,1 млрд грн, з яких 900 млн грн - прострочені.
Експерти скептично поставилися до заяв керівництва податкової служби. "Наявність можливостей збільшити відшкодування ПДВ ще не означає, що це буде зроблено", - вважає директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук. Він відзначає, що Мінфін навряд чи погодиться переглянути плани з повернення ПДВ у бік збільшення, якщо додатково зібрані кошти дозволяють відзвітувати про перевиконання бюджетного розкладу. "Мені незрозумілий оптимізм податківців.
Днями відбулося засідання парламентського комітету з питань податкової та митної політики, на якому податківці скаржилися, що вони не можуть працювати без штрафів з новим Податковим кодексом", - говорить генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий.
За словами Боярчука, і світова, і українська економіки зростають невпевненими темпами, і якщо розвиток європейської економіки загальмується, це вплине на Україну. Тому орієнтуватися на позитивні показники зростання податкових зборів протягом декількох місяців не варто. Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації (EBA) Ганна Дерев'янко відзначає, що в умовах роботи Податкового кодексу підприємства не бачать "полегшення" - сума простроченого боргу перед підприємствами-членами EBA перевищує 2 млрд грн. "Якщо глава ДПС бере на себе такі зобов'язання, це дуже добре. Але на всіх грошей не вистачить, тому головне, щоб вони були розподілені між бізнесом однаково, а не вибірково", - говорить вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас