Цього року економіка США продемонструє найвищі темпи зростання з 2003 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цього року економіка США продемонструє найвищі темпи зростання з 2003 р

Казна та Політика
324
Згідно зі свіжими прогнозами, економіка, яка знову знайшла силу, продемонструє цього року найвищі темпи зростання, яких ми не бачили з 2003 р, пише Dow Jones Newswires.
Нещодавно аналітики Уолл-Стріт повели опитування економістів, в ході якого з'ясувалося, що багато хто з них підвищують свої прогнози у зв'язку з останніми звітами, в яких говоряться про те, що споживачі будуть більш охоче розлучатися з грошима.
"З минулого року відбулися кардинальні зміни", - вважає аналітик Goldman Sachs Ян Гатціус. У 2010 р. він був одним з найглибших песимістів на Уолл-Стріт, але зараз він з великим оптимізмом очікує економічного підйому.
У дослідженні взяв участь 51 економіст, причому деякі з них відмовилися відповідати на окремі питання. За результатами опитування було встановлено, що економісти очікують на приріст ВВП у четвертому кварталі 2011 р. на 3,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. Минулого місяця прогноз за цим показником перебувавна рівні 3,3%. Таким чином, ВВП досягне найвищих темпів зростання з 2003 р. За даними економістів, у поточному кварталі вони складуть 3,6% в річному численні. При цьому темпи зростання ВВП на кінець 2010 р. перебували на рівні 3,2%.
Звичайно, на шляху економічного розвитку ще зустрічаються значні перешкоди, як-то: висока частотність відчуження заставного майна на користь банків, зростаючі ціни на сировину, дефіцит державного і локальних бюджетів, проблеми в Європі і геополітична криза в Єгипті. Між тим, незважаючи на оптимістичні прогнози щодо ВВП, аналітики говорять, що до кінця року рівень безробіття складе 8,6%. У січні воно досягало 9%, але і ця цифра неймовірно висока.
З минулого літа економіка, начебто, істотно зміцнилася. Економісти оцінюють ризик повторної рецесії лише в 12%. У вересні цей показник досягав 22%.
Перешкоди для зростання економіки, вочевидь, тануть. Більшість експертів - 32 з 46 тих, хто відповів на це запитання - пов'язують збільшення вартості сировини з попитом та пропозицією, які сформувалися на тлі повсюдного підйому економіки, а не під дією бульбашок, які роздулися внаслідок монетарної або фіскальної політики. За їх словами ціни на нафту повинні підскочити десь до 127 доларів за барель, що значно перевищує поточну вартість, щоб зростання економіки припинився. При цьому 9 з 10 опитаних відповіли, що нестабільність в Єгипті не сильно вплинула на їхні прогнози.
Скорочення державних і локальних бюджетів, швидше за все, негативно позначиться на зростанні цього року, але економісти не думають, що цей вплив буде здатний завадити відновленню економіки, оскільки гальмування складе лише близько 0,3%.
Ставши свідком того, як світова економіка визначала протягом фінансової кризи в Європі, бізнес більше не переживає з приводу пов'язаних із цим ризиків. Так, значно менше занепокоєння у корпоративному середовищі викликають податкові та регуляторні зміни, адже Білий Дім дав зрозуміти, що налаштований миролюбно по відношенню до даного сектора.
"Абсолютно все, що робила адміністрація Обами в останні три місяці, свідчить про дбайливе ставлення уряду до бізнесу", - говорить аналітик банку Bank of America Merrill Lynch Ітан Гарріс.
У бізнесу, здається, з'явилася впевненість у завтрашньому дні, і компанії будуть охоче вкладати капітал у нове обладнання та, що особливо важливо, у створення нових робочих місць. У січні зростання зайнятості був невисокий, але аналітики списують це на сувору погоду. У своїх дослідженнях компанії малюють райдужні картини, а між тим, число претендентів не було таким низьким з середини 2008 р.
Як показують опитування, споживачі налаштовані дуже песимістично, проте в порівнянні з періодом рецесії їх настрій покращився.
Тим часом, показники роздрібних продажів свідчать про те, що коли людина приходить в торговий центр, він занурюється в більш піднесений настрій, ніж при бесіді з фахівцями з дослідження громадської думки на вулиці, каже економіст компанії Macroeconomic Advisers Кріс Варварес. Хоч рівень безробіття високий, але громадяни, які працюють, більше не бояться втратити роботу, а отже, вони будуть з радістю робити відкладені в кризовий період покупки, додає він.
Водночас, за даними ФРС, оборот за кредитними картами в кінці 2010 р. продемонстрував зростання вперше за два роки. Це свідчить про збільшення витрат населення.
У четвертому кварталі приріст обсягу видатків на такі товари тривалого користування, як автомобілі та пральні машини, досяг 21,6% в річному численні. Це найкращий показник з аналогічного періоду 2001 р., коли відбувся купівельний бум після трагедії 11 вересня.
"Це ефект відкладеного попиту, і ми думаємо, він збережеться протягом усього 2011 р.", - коментує Варварес.
Економісти не розраховують на швидке зростання ставок ФРС. За їхніми прогнозами, середній рівень інфляції збережеться поблизу 2% до кінця поточного року. А враховуючи ще високе безробіття, Центробанк утримається від будь-яких дій з жорсткості монетарної політики. Тільки двоє з п'яти опитаних вважають, що ФРС підвищить ставки в 2011 р.
Згідно з прогнозами економістів, що взяли участь в опитуванні видання The Wall Street Journal, прибутковість 10-річних казначейських облігацій складе в середньому 3,74% на кінець червня і 4,07% - на кінець року. З 50 учасників дослідження, які відповіли на запитання про прибутковість 10-річних казначейських паперів, 24 вважають, що на кінець року вона перевищить 4,1%, а 12 припустили, що 3,75% - це стеля.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас