Європа в 2010 р. показала мляве зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа в 2010 р. показала мляве зростання

Казна та Політика
288
Статистичне агентство ЄС Eurostat повідомило, що, за попередніми даними, в 2010 р. економіка всіх 27 країн - членів ЄС - зросла на 1,7%, при цьому в четвертому кварталі зростання склало 2,1%. Економіка 17 країн зони обігу єдиної європейської валюти (євро) в жовтні-грудні 2010 р. збільшилася в порівнянні з попереднім кварталом на 0,3%, або на 2% у річному вирахуванні (до жовтня-грудня 2009 р.).
Найбільша в Європі економіка Німеччини в останньому кварталі 2010 р. виросла на 0,4%, сповільнившись після зростання на 0,7% у третьому кварталі. У річному численні ВВП Німеччини виріс на 4%. Розчарування від підсумків кварталу в Німеччині негайно відбилося на курсі єдиної європейської валюти - відразу після публікації даних він відступив перед доларом до рівня $1,349/EUR1. Послабшав євро і до ієни, і до швейцарського франка.
Проте не зважаючи на реакцію фінансового ринку, аналітики не схильні драматизувати ситуацію зі станом економіки Німеччини. "Єдина істотна причина уповільнення темпів зростання - зимова погода. Немає приводу для занепокоєння, економіка просто взяла паузу", - вважає експерт з UniCredit Андреас Різ. "Це не затягнеться надовго, і це не кінець відновлення економіки. Зимова погода сповільнила справи, проте вже в першому кварталі ми повинні побачити більш високі темпи зростання", - говорить аналітик Крістоф Вейл з німецького Commerzbank. На його думку, зростання ВВП в січні-березні 2011 р. складе 0,7-0,8% за умови відновлення будівельного сектора. За підсумками всього 2011 експерт прогнозує зростання економіки Німеччини приблизно на 3% (після зростання на 3,5% в 2010 р.).
Економіка Франції, за даними Національного статистичного бюро Insee, у жовтні-грудні 2010 р. виросла на 0,3%, як і в попередньому кварталі. За підсумками 2010 р. зростання економіки Франції склало 1,5%. Аналітик банку ABN Amro Жюст Бомон каже, що у Франції досить непогано показує себе споживання домогосподарств - багато в чому за рахунок пожвавлення на автомобільному ринку. Крім того, помітно покращився експорт в міру пожвавлення торгівлі Франції з Німеччиною і Китаєм. "Незважаючи на розчарування від основного показника, якщо ми копнемо глибше, то цифри виявляться кращими, ніж на поверхні", - вважає він.
Не так оптимістично перспективи економіки Франції оцінює аналітик банку BNP Paribas Домінік Барбе. За його словами, позитивний ефект від зростання автопродажів буде скоректований у першому кварталі, і фактори росту будуть вже іншими. І хоча промислові дослідження начебто обіцяють гарні результати для промисловості за підсумками кварталу, експерт виявляє обережність в оцінках. "Виходячи з сьогоднішнього стану, думаю, що буде вельми проблематично досягти зростання 2% за підсумками року", - вважає пан Барбе.
За даними Eurostat, ВВП Великобританії в четвертому кварталі 2010 р. несподівано знизився на 0,5%, проте виявився все ж на 1,7% більше в порівнянні з даними 2009 р. Економіка Італії в четвертому кварталі зросла лише на 0,1% у порівнянні з попереднім кварталом, або на 1,3% в річному численні. Проблемна Іспанія зуміла подолати стагнацію третього кварталу, і за підсумками жовтня-грудня її ВВП додав 0,2% у квартальному, або 0,6% в річному численні.
Найглибший спад спостерігався в Греції, яка тягне вниз статистику по ЄС і зоні євро. Грецька економіка все ще перебуває в рецесії, і четвертий квартал 2010 р. не став винятком. У жовтні-грудні ВВП Греції скоротився ще на 1,4% після зниження на 1,7% у третьому кварталі.
Неприємний сюрприз піднесла і економіка Португалії, яка після важкого зростання по 0,2% протягом двох кварталів поспіль скотилася до негативних показників. За підсумками четвертого кварталу 2010 р. ВВП Португалії скоротився на 0,3%.
Успішний економічний ріст спостерігався на півночі Європи. Лідерами квартального зростання ВВП стали країни Прибалтики. Після сильного спаду в період кризи вони відновлюють втрачене. Так, економіка Естонії додала за квартал 2,3%, Литви - 1,7%, а Латвії - 1,1%. Європейським лідером економічного зростання стала Фінляндія, ВВП якої виріс у четвертому кварталі на 2,5%. Однак поки що немає даних зі Швеції, яка, як очікується, також може продемонструвати високі показники економічного зростання.
Профіцит торгового балансу 17 країн зони євро за підсумками 2010 р. склав всього EUR0,7 млрд. Експорт із зони євро збільшився до EUR1,5347 трлн. (+20%), а імпорт - до EUR1, 534 трлн. (+22%). В результаті був досягнутий практично ідеальний баланс торгівлі, коли розрив між експортом і імпортом скоротився до мінімуму.
Структура торгівлі Євросоюзу в січні-листопаді 2010 р. показує, що найбільший профіцит у ЄС у торгівлі з США (+ EUR67 млрд.), Швейцарією (+ EUR18,5 млрд.) і Туреччиною (+ EUR16,8 млрд.). Лідером же за формування торгового дефіциту ЄС є Китай (-EUR154,8 млрд.), за ним йдуть Росія (-EUR61,2 млрд.) і Норвегія (-EUR33 млрд.). Основним експортером в ЄС стала Німеччина - локомотив європейської економіки. У січні-листопаді німецький торговельний профіцит склав EUR140,3 млрд. Найбільший в Європі торговий дефіцит - у Великобританії, який за 11 місяців 2010 р. склав EUR105,4 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас