Банкір: Плаваюча ставка відновить довгострокове кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Плаваюча ставка відновить довгострокове кредитування

Кредит&Депозит
789
Асоціація "Український кредитно-банківський союз" розробляє індекс, який дозволить визначати вартість ресурсів на ринку і на підставі цього розраховувати плаваючу ставку за кредитами. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба банку Форум.
"Мета індексу УКБС - закласти базу для розрахунку кредитних ресурсів у гривні. Цей індекс дозволить запровадити єдиний прозорий механізм розрахунку плаваючої ставки і таким чином дасть новий поштовх до розвитку ринку довгих гривневих кредитів, зокрема іпотеки. Непрямим ефектом від впровадження індексу стане зміцнення національної валюти", - відзначив голова правління Банку Форум Commerzbank Group, Ярослав Колесник.
За його словами, без плаваючої ставки ринок довгих кредитів в нашій країні досі був утруднений, оскільки за час, на який береться такий кредит, вартість ресурсу змінюється.
"Для того, щоб вартість кредиту завжди була адекватна стану ринку, потрібно запропонувати позичальнику плаваючу ставку, але в Україні поки що не існувало єдиного механізму її розрахунку. Відомий індекс, що розраховується виходячи з вартості коштів на міжбанківському ринку, однак цей спосіб виявився недосконалим через недостатню "довжини" ресурсу на цьому ринку й недостатню інтенсивність угод", - відзначає банкір.
Колесник також розповів про механізм, за яким буде обчислюватися даний індекс: УКБС визначить перелік банків, з якими будуть укладені договори, визначені умови співпраці. Розрахунок індексу буде зроблений виходячи з вартості гривневих депозитних коштів, залучених цими банками від фізосіб на 3, 6 і 12 місяців. За попередньою методологією, індекс не буде враховувати три банки з найнижчою ставкою і три - з найвищою.
"Така методологія дозволить обчислити середню ставку залучення коштів різної довжини з найменшою похибкою. Банки за бажанням зможуть використовувати цей індекс для розрахунку плаваючої ставки за кредитами в гривні", - підсумував банкір.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас