Ъ: Податковий кодекс швидко поправляється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Податковий кодекс швидко поправляється

Казна та Політика
2409
Уряду знадобилося всього півтора місяці, щоб підготувати поправки до чинного з початку року Податкового кодексу. Так, планується розширити повноваження податкових органів за зверненнями до судів з позовами про примусову подачу декларацій фізичними особами, переглянути нарахування штрафів і повернути ПДВ на низку послуг. А комітет парламенту з питань податкової та митної політики взагалі пропонує скасувати всі непрацюючі норми, зокрема автоматичне повернення ПДВ.
Вчора на засіданні парламентського комітету з питань податкової та митної політики представники Державної податкової служби (ДПС) і Міністерства фінансів відзвітували про перші результати роботи в умовах чинного Податкового кодексу. Чиновники нічого не згадали про проблеми платників податків та їхні зауваження у зв'язку з роботою за новими нормами, а лише повідомили про кількість розроблених і прийнятих нормативно-правових актів для реалізації положень Податкового кодексу. І тільки після шквалу запитань народних депутатів заступник голови ДПС Олексій Любченко визнав наявність низки проблем, зокрема щодо застосування штрафів. "Деякі суб'єкти почали розуміти, що 1 гривня штрафу буде нараховуватися за все - і за неподання декларацій, і за неузгодженість зобов'язань.
І якщо безпосередньо застосовувати норму кодексу про нарахування штрафів (символічний штраф введений на півроку адаптації до нових норм, - ред.), країна на півроку взагалі може залишитися без податкових відрахувань", - говорить Любченко.
За словами заступника голови ДПС, процес автоматичного відшкодування ПДВ може "зрушитися з місця" після 16 березня. З 2 тис. компаній, що претендують на повернення податку, кожна десята підпадає під критерії відшкодування в автоматичному режимі. "Середня щомісячна заявка становить 4,5 млрд грн, тобто 2 млрд грн підуть 'автоматом'", - зазначив податківець.
Варто відзначити, що уряд вже встиг за півтора місяці оцінити спірні норми кодексу і направив у комітет свої поправки (копією володіє). Зокрема, штрафні санкції в результаті перевірок Кабмін пропонує застосовувати в розмірах, передбачених законодавством, чинним на момент закінчення такого аудиту. Повноваження ДПС можуть бути розширені у питанні звернення до судів для примусової подачі громадянами декларацій про доходи та майно, якщо фізособа відмовляється добровільно це зробити. З 30 до 10 днів скоротиться термін подачі інформації суб'єктом на запит ДПС.
Також уряд пропонує повернути ПДВ на консультаційні, юридичні, аудиторські, бухгалтерські послуги, бо їх виведення з-під оподаткування "призводить до втрат бюджету", а також ліквідувати колізію у застосуванні пільги з податку на прибуток. Пільги почали діяти з 1 січня, тоді як розділ щодо податку на прибуток набере чинності лише з 1 квітня. Через це бюджет може недоотримати податку на прибуток на 600 млн грн.
За словами голови комітету з питань податкової та митної політики Віталія Хомутинника (Партія регіонів), всі поправки до Податкового кодексу (крім урядових, є ще 8 депутатських законопроектів) будуть узагальнені та прийняті до закінчення поточної сесії - до липня. Вже в квітні Хомутинник пропонує провести комітетські слухання. Депутати-члени комітету відзначають, що їх комітет вже завалений скаргами платників, зокрема на повернення ПДВ. "З введенням Податкового кодексу проблема з відшкодуванням ПДВ, з подачею звітності з податку не вирішена. Тільки в мене таких звернень близько сотні", - відзначає глава підкомітету з питань ПДВ та інших податків на споживання Олег Царьов (Партія регіонів).
За його словами, депутати повинні прибирати ті норми кодексу, які не працюють. А вирішити проблему з ПДВ може тільки його ліквідація та перехід на податок з обороту, вважає заступник глави комітету Микола Катеринчук ("Наша Україна-Народна самооборона"). "Але це невигідно державі, тому що за допомогою цього податку можна маніпулювати бюджетом та бізнесом", - вважає інший заступник голови комітету Костянтин Бондарєв ("БЮТ-Батьківщина").
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас