Інфляція у Великобританії прискорилася в січні до максимуму за 26 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великобританії прискорилася в січні до максимуму за 26 місяців

Казна та Політика
101
Темпи зростання споживчих цін у Великобританії прискорилися в січні 2011 року до 4% у річному вирахуванні - максимального рівня з листопада 2008 року, в порівнянні з 3,7% у грудні, свідчать дані Національного статистичного управління країни.
Підвищення показника співпало з очікуваннями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
Збільшення споживчих цін минулого місяця щодо грудня становило 0,1% - це перший випадок зростання споживчих цін у січні відносно грудня за весь період відстеження показника в його сучасній формі з 1997 року. Зміна цього показника також співпала з очікуваннями експертів.
Прискорення інфляції у Великобританії відображає, зокрема, підвищення цін на продукти харчування і паливо.
Інфляція перевищує цільовий рівень росту споживчих цін, встановлений Банком Англії на позначці в 2% у річному вираженні. Ця тенденція ставить під сумнів позицію глави британського ЦБ Мервіна Кінга, який стверджує, що підвищення ставок не потрібно, тому що воно може зашкодити відновленню економіки, а стримуючим фактором для інфляції виступлять урядові заходи зі скорочення дефіциту держбюджету.
Економісти відзначають, що Банк Англії ризикує втратити контроль над ситуацією, якщо у громадян сформуються високі інфляційні очікування.
"Люди починають звикати до високих темпів інфляції, і є ризик, що високі інфляційні очікування стануть нормою, - відзначив економіст ABN Amro Bank Йост Бомон. - Мервіну Кінгу потрібно змінити тон заяв таким чином, щоб у них відбивалися всі позиції керівництва ЦБ".
Минулого місяця члени Комітету з кредитно-грошової політики висловили відразу три різних думки щодо кроків, які британський ЦБ повинен зробити: тоді коли більшість членів комітету висловилися за збереження чинної політики, двоє - Ендрю Сентанс і Мартін Уіл - зажадали підвищення ключової ставки на 0,25 відсоткового пункту для досягнення цінової стабільності, а Адам Позен продовжив підтримувати ідею розширення програми викупу активів, щоб підтримати зростання економіки.
Показник базової інфляції, що не включає в себе ціни на продукти харчування, тютюнові вироби, алкоголь та енергоносії, у січні склав 3% проти 2,9% місяцем раніше. Аналітики очікували на підвищення на 3,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас