Місія МВФ оприлюднить результати переговорів з Кабміном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія МВФ оприлюднить результати переговорів з Кабміном

Казна та Політика
682
Місія Міжнародного валютного фонду, яка завершує роботу в Україні, сьогодні має оприлюднити результати переговорів з українським урядом. Метою візиту місії був перегляд програми співпраці МВФ з Україною і погодження чергового траншу кредиту в рамках програми stand-by.
Відзначимо, прем'єр-міністр України Микола Азаров за результатами зустрічі з місією МВФ учора заявив, що уряду і представникам місії вдалося досягти компромісу щодо більшості пунктів проекту меморандуму про економічну і фінансову політику уряду України.
Керівник місії МВФ Танос Арванітіс висловив задоволення динамікою переговорів: "Я думаю, що ми за останні дні досягли значного прогресу в переговорах і істотно просунулися вперед. Ми погодили практично всі питання, які у нас були".
Крім того, М.Азаров заявив, що місія МВФ поставилася з розумінням до ініціативи Кабінету міністрів щодо поетапної реалізації пенсійної реформи і підвищення тарифів (ЖКГ на 50%). "Вони (місія МВФ) з розумінням прийняли мої доводи з приводу поетапної реалізації зазначених у літньому меморандумі цілей з приводу тарифів, у тому числі поетапної реалізації пенсійної реформи. Я думаю, що той компроміс, який у нас досягнуто під час переговорів, дозволить нам не так болісно для наших людей проходити необхідний етап реформування всієї системи ціноутворення та тарифоутворення", - заявив М.Азаров. При цьому він зазначив, що місія МВФ погодилася з пропозицією Кабміну про збереження всіх заходів соціального захисту після можливого підвищення тарифів.
Нагадаємо, місія МВФ прибула в Україну 1 лютого для зустрічей із владою та проведення переговорів щодо другого перегляду програми співпраці України і МВФ. 1 лютого керівник місії МВФ Танос Арванітіс відзначив успіх України у виконанні показників, передбачених програмою stand-by.
22 грудня 2010 року МВФ у Вашингтоні розглянув питання про перший перегляд кредитної програми stand-by для України і надання другого траншу кредиту. Зокрема, рада директорів прийняла рішення виділити Україні другий транш кредиту в обсязі 1 млрд SDR, що складає близько 1,5 млрд дол.
З часу отримання першого траншу кредиту в 15,15 млрд дол. МВФ в серпні 2010 р. український уряд підвищив ціни на газ, а також скасував мораторій на застосування пені на заборгованість по послугах житлово-комунального сектора. У Кабінеті міністрів України погодили питання пенсійної реформи. Таких кроків вимагали в МВФ.
Програма stand-by була затверджена 29 липня 2010 15,8 млрд дол. були виділені на підтримку програми уряду, яка передбачає економічне врегулювання і реформи. Кредит більш ніж у сім разів перевищує квоту України, що розраховується на основі внесків країни до бюджету фонду. Україна вже отримала перший транш нового кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд дол. Умови кредиту передбачають низку економічних заходів, в тому числі скорочення дефіциту бюджету до 3,5% ВВП в 2011 р. і до 2,5% - в 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас