Ъ: Виробників б'ють арматурою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Виробників б'ють арматурою

990
Російські металурги вимагають обмежити поставки української арматури до Росії. Це питання обговорюється на рівні профільних міністерств двох країн. Українські металурги вважають, що причин для обмежень немає. Втім швидше за все вони будуть змушені піти на поступки, оскільки не захочуть втрачати ринок збуту обсягом майже 200 млн дол., вважають експерти.
Російські металурги наполягають на продовженні квот при імпорті української арматури, повідомив вчора Ринат Старков, генеральний директор найбільшого виробника даної продукції в Україні - меткомбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг". За його словами, зараз сторони ведуть переговори про самообмеження в обсязі квоти, що діє в 2010 році, - 400 тис. т. Джерело в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України підтвердило, що зараз такі переговори ведуться з мінекономрозвитку і мінпромторгом РФ.
На початку 2007 року Росія ввела тимчасове антидемпінгове мито на імпорт арматури з України в розмірі 21%. Але після цього українські металурги пішли на самообмеження поставок, що дозволило уникнути введення антидемпінгових мит. Тоді Мінекономіки України та Мінекономрозвитку РФ підписали угоду, що передбачає квотування постачань української арматури на російський ринок. На II півріччя 2007 року квота становила 112 тис. т, на 2008 рік - 330 тис. т, на 2009 рік - до 363 тис. т, на 2010 році - 400 тис. т.
Основними ринками збуту української арматури є країни Африки, Близького Сходу і країни СНД. За даними ДП "Держзовнішінформ", в 2010 році Україна імпортувала в Росію 348 тис. т арматури на суму 184 млн дол. 51% поставок припало на "АрселорМіттал Кривий Ріг", решта - на "Метінвест". За оцінками ІК "Ренесанс Капітал", у 2010 році поставки української арматури в загальному обсязі імпорту цієї продукції на російський ринок склали майже 40%.
На сьогоднішній день всі великі російські меткомпанії - "Євраз", "Мечел", "Северсталь", НЛМК і Магнітогорський меткомбінат - або виробляють арматуру, або будують заводи з її виробництва, відзначає аналітик "Уралсиб" Дмитро Смолін. "Беручи до уваги, що лобістські сили у російських металургів в уряді достатньо серйозні, вони можуть досить аргументовано відстояти свої позиції перед урядом, наприклад розповівши про свої капітальні вкладення в існуюче виробництво арматури або інвестиції в запуск нових заводів", - говорить аналітик "Ренесанс Капіталу "Борис Красножонов.
За словами Рината Старкова, він виступає за вільну торгівлю на російському ринку. Втім, експерти вважають, що українським металургам швидше за все доведеться погодитися на самообмеження. "Попередній досвід показав, що краще мати гарантований ринок збуту, ніж невизначеність і ризик у будь-який момент його втратити", - вважає заступник керівника департаменту з питань гірничо-металургійного комплексу ДП "Держзовнішінформ" В'ячеслав Попов.
За його словами, в переговорах з Росією українські металурги можуть домогтися збільшення квот. "Зараз у Росії реалізується або планується реалізувати чимало проектів, в тому числі до Олімпіади-2014 року і Чемпіонату світу з футболу-2018 року, що передбачає зростання російського ринку", - говорить він. Отримати коментарі в "Метінвесті" вчора не вдалося.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас