Телескоп Hubble побачив найстарішу галактику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Телескоп Hubble побачив найстарішу галактику

101
Погляд у безодню космосу - це погляд у далеке минуле Всесвіту. Адже швидкість світла у вакуумі - величина хоч і надзвичайно велика, але все ж конечна, а тому навіть наше рідне Сонце бачиться нам не таким, яке воно в дану мить, а таким, яким воно було вісім із гаком хвилин тому. Від центру Чумацького Шляху світло йде до нас 26 тисяч років, а значить, ми можемо сьогодні спостерігати серцевину нашої власної галактики лише такою, якою вона була 26 тисяч років тому. Тепер вченим вдалося за допомогою космічного телескопа Hubble зареєструвати галактику, розташовану на відстані 13,2 мільярда світлових років від Землі - а значить, ця неймовірно далека галактика постала перед астрономами в тому вигляді, який вона мала 13,2 мільярда років тому.
Встановлена на телескопі Hubble камера наддалекого огляду проводила в інфрачервоному діапазоні зйомку однієї і тієї ж ділянки Всесвіту протягом майже трьохсот годин. Тільки така витримка і дозволила виявити цей космічний об'єкт. "Це галактика, яка надзвичайно слабо світиться, та й розмірами вона в сто з гаком разів поступається Чумацькому Шляху, - говорить один з авторів відкриття Гарт Іллінгуорт, професор астрономії Каліфорнійського університету в Санта-Круз. - Але вона дуже динамічна. У ній бурхливо йде процес формування нових зірок - вірніше, йшов. Що там зараз, нам знати не дано: ми бачимо цю галактику в тому стані, в якому вона перебувала через приблизно 500 мільйонів років після Великого вибуху. До того моменту Всесвіт встиг проіснувати менше 4 відсотків свого нинішнього віку" .
Якщо галактика, сфотографована телескопом Hubble, дійсно віддалена від нас на таку відстань, яку називають професор Іллінгуорт і його колеги, то це означає, що їм вдалося виявити найстаріший космічний об'єкт з усіх, відомих науці на даний час, а попередній "рекорд" перекритий відразу на 150 мільйонів років.
Проблема в тому, що визначення відстані до таких віддалених об'єктів, а значить, і їх вік, завжди загрожує неточностями. "Ми тут впритул підійшли до меж технічних можливостей телескопа Hubble, - говорить професор Іллінгуорт. - Правда, ми використовуємо цей метод уже багато років, і в більшості випадків наші дані підтверджувалися іншими спостереженнями. Але траплялося й так, що ми потрапляли в халепу. Наші дані не цілком точні, але ми вважаємо їх все-таки досить достовірними. Імовірність того, що ми дійсно маємо тут справу з галактикою, яка налічує лише 500 мільйонів років після Великого вибуху, я б оцінив відсотків в 80-90. Але стовідсоткової гарантії у нас, звичайно, нема".
Щоб точно визначити вік галактики, необхідно провести спектральний аналіз її випромінювання, проте в даному випадку це виявилося неможливим: об'єкт світиться надто слабо. Все, що змогли зробити вчені - пропустити світло галактики через 7 фільтрів, отримавши хоча б грубе уявлення про спектр її випромінювання. Виявилося, що галактику видно тільки через червоний фільтр - це ознака великого видалення, але справжнім доказом він усе ж таки вважатись ніяк не може.
За словами іншого американського астронома, Рейчел Сомервілль, наукової співробітниці Інституту космічного телескопа в Балтіморі, штат Меріленд, подив викликає, перш за все, та обставина, що на знімку, виконаному телескопом Hubble, виявився лише один настільки віддалений об'єкт: "З наукової точки зору, робити далекосяжні висновки на основі одного-єдиного об'єкта дуже важко і ризиковано. Адже ми не знаємо, наскільки типова - або, навпаки, нетипова - ця галактика. Але ми знаємо, що лише через 200 мільйонів років галактик у Всесвіті було вже дуже багато - нам відомо сьогодні не менше п'ятдесяти. Якщо вік цієї виявленої тепер старої галактики визначений правильно, то виходить, що за надзвичайно короткий за астрономічними мірками час у Всесвіті утворилося величезна кількість зірок. Мабуть, можливості наших телескопів дозволяють нам розглядати той самий період часу між 500 і 700 мільйонами років після Великого вибуху, коли галактики формувалися і розвивалися стрімко".
Схоже, що галактика, яка викликала такий живий інтерес вчених, сформувалася з первинного газу гарячого Всесвіту всього за 100-200 мільйонів років до того, як випустила те світло, яке зареєстроване тепер камерою телескопа Hubble. Вона настільки молода, що навіть не встигла навіть набути типової для подібних зоряних систем спіралеподібної форми. Однак надії на те, що за допомогою телескопа Hubble астрономам вдасться прояснити ще якісь важливі деталі про ранню стадію існування Всесвіту, видаються ілюзорними. Хоча Всесвіт став прозорим для світла досить швидко: це відбулося всього через 380 тисяч років після Великого вибуху, - розгледіти будь-які об'єкти і процеси, пов'язані з перших 500 мільйонів років її існування, вчені поки не можуть. Поки що - це значить доти, доки на зміну телескопу Hubble не прийде телескоп James Webb. Але це станеться не раніше ніж років через п'ять.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас