Обама запропонував проект бюджету з рекордним дефіцитом в 1,6 трлн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама запропонував проект бюджету з рекордним дефіцитом в 1,6 трлн дол.

Казна та Політика
335
Президент США Барак Обама в понеділок направив у Конгрес проект бюджету на наступний фінансовий рік, який передбачає дефіцит у розмірі $1,6 трлн при загальному обсязі видатків бюджету на рівні $3,7 трлн, повідомляє агентство Bloomberg.
В результаті четвертий фінансовий рік поспіль дефіцит держбюджету США перевищить $1 трлн. У наступному фінроці, який починається 1 жовтня, дефіцит складе рекордні 10,9% ВВП.
Разом з тим, вже до 2012 року дефіцит планується скоротити до $1,1 трлн, або 7% ВВП. Новий план Обами, крім того, дозволить вийти на стабільний рівень бюджетного дефіциту в трохи більше $600 млрд або 3% ВВП до 2015 року.
Напрямок проекту бюджету Конгресу знаменує початок тривалої битви з республіканською фракцією, яка вже заявила про недостатність заходів, спрямованих на скорочення дефіциту.
Проект бюджету не повною мірою відповідає оприлюдненими в грудні пропозиціям створеної в 2010 році двопартійної спецкомісії Конгресу і дозволить лише незначно зменшити загальний розмір дефіциту, який потрібно буде покрити за рахунок залучення коштів на ринку, і який оцінюється Бюджетним управлінням конгресу в $12 трлн на найближчі 10 років.
Багато в чому це відбувається тому, що Обама відмовився скорочувати фінансування соціальних і медичних програм Medicare, Medicaid і Social Security, на які припадає до 40% видаткової частини бюджету.
Спецкомісія пропонувала скоротити дефіцит на $4 трлн за 10 років, щоб до 2020 року мати дефіцит не більше $280 млрд. Адміністрація президента готова піти на скорочення лише в розмірі $1,1 трлн протягом 10 років.
На тлі зміцнення економіки та посилення дискусій про кредитоспроможність США і стійкість їх фінансової системи Обама просить Вашингтон "жити по коштах, зберігши разом з тим інвестиції в наше спільне майбутнє".
Згідно з планом президента США, більша частина економії стане можливою завдяки скороченню витрат, третина - за рахунок підвищення податків.
Істотна частина скорочень припаде на проекти міністерства оборони, які не виправдали себе, зокрема, розробку ряду нових моделей літаків. Крім того, буде скасовано низку податкових пільг, у тому числі в енергетичній галузі - на $46,2 млрд.
Заморожування на п'ять років деяких бюджетних програм, не пов'язаних з державною безпекою та обороною, дозволить заощадити $400 млрд до кінця 2012 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас