Пасхавер: Команду Януковича дратує малий бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пасхавер: Команду Януковича дратує малий бізнес

Казна та Політика
8889
Команді Януковича складно даються реформи через ментальність "радянських менеджерів" і конфлікт їх бізнес-інтересів з державними. Про це заявив економіст Олександр Пасхавер, повідомляє Kyiv Post.
Вони щиро вірять, що чия влада - того й власність. Що адміністративний вплив кращий за економічні стимули, монополія - ефективніша за конкуренцію, а неформальний тиск більш дієвий, ніж закон.
І ще одна важлива властивість нової влади - її представники ніколи не керували країною, але у них великий досвід вирішення господарських завдань. "Тому будь-який великий проект вони сприймають як господарський. А соціальна сфера їх не цікавила ніколи", - сказав Пасхавер в ході круглого столу, організованого юридичною компанією Frishberg & Partners.
За його словами, команду Януковича взагалі дратує малий бізнес, що виявилося в незграбному новому податковому кодексі. "Некерована маса, самостійна і незалежна. З точки зору влади - набагато краще, якби вони працювали на заводах", - зазначає економіст. І це призводить до невдалих соціальних наслідків. Втім, українці мають "надприродну властивість індивідуальної виживаності в будь-яких умовах", і створять навіть навколо нового драконівського кодексу тіньову економіку.
Пасхавер впевнений, що у нової влади є великий недолік - вони не представники великого капіталу (як це було при президентах Кучмі та Ющенку), вони самі великий капітал. І це очевидний конфлікт між їхніми інтересами і інтересами держави.
Це протиріччя проявляється в нездатності нової команди впровадити автоматичне повернення ПДВ - адже таким чином "перекриється" годівниця деяких представників уряду. Економіст наводить ще один приклад конфлікту інтересів - всупереч обіцянкам МВФ, українська влада так і не ліквідувала проблемні банки.
Навпаки, Надра Банк, Укргазбанк і Родовід Банк - зараз під контролем трьох представників партії регіонів. "Ось ліквідують банки - значить подолали конфлікт інтересів. А якщо додадуть з бюджету грошей - значить, ні", - прогнозує експерт.
Втім, можливо, нова влада все-таки наступить на горло своїм інтересам заради блага країни. "Є чутки, що в цій групі [Партії регіонів - ред.] існує два напрямки. Одні кажуть: давайте спочатку оздоровимо овець, а потім будемо їх стригти. А інші кажуть: ви що, з глузду з'їхали, нас скоро виженуть. І Ринат Ахметов, як кажуть, перебуває саме в першій категорії".
Пасхавер збирається звернутися до нинішньої влади з оригінальною ініціативою. "Корупцію на самих верхах ми залишаємо. Рука не підніметься на ваші інтереси. Але відмовляємося від корупції на середньому і нижчому рівні. Для 95% інвесторів - цього цілком досить", - пропонує він. На думку деяких експертів, знищення корупції в Грузії відбулося саме за таким сценарієм.
66-річний Пасхавер був радником у президента Леоніда Кучми, кількох прем'єр-міністрів, а зараз консультує Світовий банк і Міжнародний валютний фонд.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас