Азаров заявляє про досягнення компромісу в переговорах з місією МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров заявляє про досягнення компромісу в переговорах з місією МВФ

1031
Україні та місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) вдалося досягти компромісу з більшості пунктів Меморандуму про економічну і фінансову політику уряду, який полягає в рамках чергового перегляду програми співпраці з МВФ, повідомляє прес-служба Кабміну з посиланням на прем'єра Миколи Азарова.
"Я думаю, що ми за останні дні досягли значного прогресу в переговорах та істотно просунулися вперед. Ми погодили практично всі питання, які в нас були", - цитує прес-служба Кабміну главу місії МВФ Таноса Арванітіса з підсумкової зустрічі з главою українського уряду.
З української сторони у ній взяли участь міністр фінансів Федір Ярошенко, перший заступник міністра праці та соціальної політики Василь Надрага, голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, голова Державної податкової служби Віталій Захарченко та заступник глави Нацбанку Ігор Соркін.
Як повідомило джерело, знайоме з ходом переговорів, на зустрічі підбивалися підсумки роботи місії, яка через ряд до кінця неузгоджених питань продовжила свій візит на декілька днів.
За його словами, найбільш дискусійними темами стали терміни проведення пенсійної реформи і підвищення тарифів на природний газ, електроенергію та гаряче водопостачання: українська сторона наполягає на необхідності пом'якшити раніше заявлений графік. Одним з доводів є різко негативна позиція профспілок.
Очікується, що заява місії за підсумками її роботи з'явиться в понеділок увечері або у вівторок, хоча офіційна інформація Фонду з цього приводу відсутня.
Як повідомлялося, спочатку робота місії МВФ в Україні планувалася в період з 1 по 11 лютого. За її підсумками має бути ухвалене рішення про можливість виділення країні чергового траншу кредиту.
МВФ наприкінці липня 2010 вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні-2010 МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 млрд (близько $1,5 млрд).
Відповідно до початкового меморандуму української влади, спрямованому МВФ влітку 2010 року, передбачалося підвищити ціни на газ для населення і теплокомуненерго на 50% з 1 серпня 2010 року і ще на 50% з 1 квітня 2011 року, потім щокварталу збільшувати їх до тих пір, поки вони не досягнуть паритету з цінами імпорту. Документ також припускав почати в 2011 році поетапне підвищення пенсійного віку для жінок (на п'ять років протягом 10 років).
Перший етап підвищення був здійснений, а в грудні-2010 МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 млрд (близько $1,5 млрд). Оновлений меморандум, який уряд направив до Фонду в кінці 2010 року в рамках першого перегляду програми, досі не оприлюднено, хоча традиційні терміни його опублікування давно пройшли.
Програма stand by передбачає виділення Україні щокварталу ще вісім траншей, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Їх обсяг складає по SDR1 млрд кожен за винятком останнього розміром SDR0,75 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас