Ъ: МВФ затримався на виході — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: МВФ затримався на виході

Казна та Політика
851
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прийняла рішення продовжити до вівторка переговори з урядом України про перегляд умов співпраці. Ця затримка може означати, що фонд згоден відкласти реалізацію найбільш соціально гострих ініціатив: пенсійну реформу і 50-відсоткове подорожчання газу.
Затягування перегляду умов програми співпраці України і МВФ змусило місію фонду продовжити роботу в Києві мінімум на 4 дні. Остання працювала з 1 лютого і повинна була завершити переговори в п'ятницю. Як розповіло джерело, знайоме з перебігом виборів, чиновники фонду затримаються в Україні до 15 лютого. Зазвичай місія МВФ проводила переговори в країні за 2 тижні. Винятком став перший перегляд попередньої програми stand-by у лютому 2009 року, коли для активізації процесу в Київ приїжджав директор європейського департаменту МВФ Марек Бєлка.
За словами співрозмовника, продовження роботи місії не означає провалу переговорів: "Якби діалог завершився нічим, місія просто поїхала б. У даному випадку затримка - швидше сприятливий знак. Ми говоримо про перегляд найбільш болючих для нас зобов'язань і поступово приходимо до компромісу". Джерело в Нацбанку повідомило, що в суботу Київ покинула основна частина місії. "Головні протиріччя у взаєминах України і МВФ - пенсійна реформа і тарифи ЖКГ для населення. У пенсійній реформі українська влада пропонує підвищити лише пенсійний стаж, залишивши вік виходу на пенсію незмінним, а в питанні тарифів орієнтуватися не на імпортні ціни на газ, а на більш низькі внутрішні", - відзначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Українська влада мала намір під час переговорів з МВФ переглянути умови меморандуму в частині чергового підвищення цін на газ для населення і ТКЕ. Згідно з меморандумом чергове підвищення на 50% планується в квітні. "Що стосується вартості газу: ми активно ведемо переговори і вважаємо, що після наведення порядку в тарифах і ціноутворення немає необхідності так істотно підвищувати ціну в квітні або травні", - заявляв перший віце-прем'єр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. Спірним питанням також є пенсійна реформа - документ не розглядався навіть у першому читанні, його обговорення в парламенті заплановано на 16 лютого.
Відшкодування ПДВ, за словами джерела, не так важливо для фонду: "Справді, в МВФ запросили дані у найбільших іноземних компаній про суму неповернення податку і ці цифри відрізняються від даних Державної податкової служби. Але ми робимо наголос на макроекономіку, на те, що загальна сума боргу знижується, а суперечності в розрахунках пояснюються технічними моментами".
Експерти вважають, що влада має шанси домогтися пом'якшення умов меморандуму. "Якщо МВФ припинить видачу кредиту, ми не зможемо обслуговувати зовнішні борги, і відповідальність за це ляже на валютний фонд", - вважає Охріменко. "Пом'якшення умов з цих питань може бути компенсовано більш чіткими критеріями розв'язання проблем рекапіталізованих банків і банку 'Надра", - повідомила економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас