МВФ, Євросоюз і ЄЦБ схвалили черговий транш кредиту для Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ, Євросоюз і ЄЦБ схвалили черговий транш кредиту для Греції

Казна та Політика
175
Міжнародний валютний фонд (МВФ), Євросоюз і Європейський центробанк (ЄЦБ) схвалили черговий транш кредиту для Греції за підсумками інспекційної поїздки в країну, метою якої було встановити успішність виконання Грецією своїх зобов'язань з проведення широкомасштабних реформ для скорочення дефіциту бюджету. Представники ЄС, МВФ і ЄЦБ перебували в Греції з 27 січня по 11 лютого 2011 р., йдеться в оприлюдненому сьогодні прес-релізі МВФ, передає РБК.
У матеріалах МВФ наголошується, що Греція демонструє прогрес у досягненні запланованих цілей, проте програма проходить із затримками за деякими пунктами. У цілому представники МВФ вказали на те, що Афінам ще рано "розслаблятися" і необхідно продовжувати концентруватися на фіскальних реформах, щоб забезпечити відновлення економіки.
У той же час в доповіді МВФ говориться, що поточна ситуація в економіці країни відповідає раніше оприлюдненими прогнозами. Інфляція залишається на невисокому рівні при зростанні цін на сировину. Показники грецького експорту поліпшилися, і є всі підстави вважати, що ситуація в економіці країни стабілізується в другій половині 2011 р., вважають в МВФ.
Раніше повідомлялося, що до Афін прибули представники ЄС, МВФ і ЄЦБ для схвалення третього траншу кредитів на суму 15 млрд євро з пакету фінансової допомоги обсягом 110 млрд євро.
Нагадаємо, другий транш допомоги Греція отримала від міжнародних кредиторів восени 2010 р.: 13 вересня ЄС виділив Греції 6,5 млрд євро після схвалення Єврокомісією та Європейським центральним банком, а двома днями раніше Афіни отримали кошти у розмірі 2,5 млрд євро від МВФ.
Відзначимо, Греція ледве уникла національного банкрутства навесні 2010 р., коли Євросоюз і Міжнародний валютний фонд погодилися надати Афінам екстрену кредитну лінію на 110 млрд євро. У листопаді 2010 р. стало відомо, що дефіцит грецького бюджету в 2009 р. склав 15,4% від ВВП, а не 13,6%, як повідомлялося раніше. При такому жалюгідному стані державних фінансів Греція навряд чи змогла б врятуватися без підтримки європейських партнерів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас