Експерти: Зміни залучення банками валюти на умовах субборгу не вплинуть на банківську систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зміни залучення банками валюти на умовах субборгу не вплинуть на банківську систему

Валюта
421
Зміни залучення банками валютних коштів на умовах субборгу не вплинуть на банківську систему, оскільки банки мають значний запас ліквідності, - вважають аналітики експерти Національного рейтингового агентства "Рюрик". На їхню думку, внутрішній ринок може стати досить непоганою альтернативою зовнішнім запозиченням.
З іншого боку, українським банкам буде складніше залучати субординовані борги, підтримуючи, таким чином, свій регулятивний капітал. Це стосується, в першу чергу, банків з українським капіталом, які мають менше доступу до субординованих кредитів, ніж дочірні установи іноземних банків.
Як вже повідомлялося, з 1 січня 2011 НБУ своєю постановою №592 підвищив жорсткість умов залучення банками валютних коштів на умовах субординованого боргу, скоротивши максимально допустимі відхилення за такими позиками від рівня LIBOR. В абсолютному вираженні ставки субборгу повернулися на докризовий рівень, враховуючи різницю в базові ставки на даний час і до початку кризи.
Експерти також нагадали, що 1 січня закінчився термін мораторію на валютне кредитування фізичних осіб (заборона на видачу позик у вільно конвертованій валюті містилася відразу в двох документах: постанові НБУ №319 і антикризовому законі №1533-VI про заходи з подолання наслідків фінансової кризи в Україні, прийнятому в червні 2009 року). Проте новий голова НБУ Сергій Арбузов вже висловив свою думку про доцільність встановлення законодавчої заборони на надання споживчих кредитів в іноземній валюті фізособам.
Експерти вважають, що поки не буде прийнятий новий регулятивний документ, значна кількість банків поспішить розмістити наявні у них валютні ресурси в кредитах.
У першу чергу, на думку НРА "Рюрик", активність почнуть проявляти "дочки" іноземних банків, які мають доступ до ресурсів материнських компаній. Вагомими факторами при цьому можуть стати, з одного боку, висока вартість кредитів у національній валюті (на кінець року ставки були більше 20% річних), а з іншого - значний обсяг накопичених за рік валютних депозитних вкладень (близько 50% загальної суми).
Разом з тим, високі валютні ризики, характерні для національної економіки, стимулюватимуть консервативну політику банків щодо валютного кредитування.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас