Киргизія прийняла бюджет з дефіцитом у півмільярда доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киргизія прийняла бюджет з дефіцитом у півмільярда доларів

Казна та Політика
213
Парламент Киргизії в четвер після тривалих суперечок і критики на адресу уряду все-таки прийняв у першому читанні законопроект про республіканський бюджет на поточний рік. Дефіцит бюджету прогнозується на рівні 9% ВВП або в розмірі близько 450 млн дол.
При цьому у депутатів великі сумніви щодо зазначених у бюджеті джерел доходів. Як сказав голова парламентського комітету з бюджету Акилбек Жапаров, деякі доходи уряд вказує як гарантовані, тоді як на ділі вони абсолютно не підтверджені документально. Наприклад, закладені в прибуткову частину кошти від планованої приватизації низки об'єктів або кредит у розмірі понад 100 мільйонів доларів від антикризового фонду ЄврАзЕС. Профільний комітет до останнього відмовлявся схвалити даний проект бюджету, але в підсумку дав свою згоду.
Киргизький уряд називає бюджет соціально-орієнтованим. Але багато народних обранців у цьому сильно засумнівалися, вказуючи на збільшення запланованих витрат на держапарат. За словами міністра фінансів Меліса Мамбетжанова, в даний час створено робочу групу з вироблення заходів у рамках адміністративної реформи. Тоді будуть внесені коректування в частині видатків на держуправління.
"Ми спробуємо скоротити функції, які невластиві для бюрократів, і, відповідно, буде скорочення чиновників. Вивільнені кошти ми сподіваємося направити на більш пріоритетні сектори, або за згодою парламенту ми готові підняти зарплату для соціально-вразливих працівників держсектора. У нас зростання по видатках йде тільки для соціального сектора", - розповів журналістам керівник Мінфіну.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас