ЄЦБ провів інтервенцію на ринку держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ провів інтервенцію на ринку держборгу

Казна та Політика
355
Після двох тижнів відносного спокою ЄЦБ знову був змушений провести інтервенцію на ринку державного боргу, після того як ставки за облігаціями Португалії злетіли до рекордного в історії зони євро рівня.
ЄЦБ був змушений почати купувати облігації периферійних країн зони євро, повідомляється з посиланням на Reuters і Bloomberg.
Втрутитися в ситуацію ЄЦБ змусило зростання ставок за десятирічними держоблігаціями Португалії. В четвер вранці вони досягли максимального з часів появи євро в 1999 році рівня 7,66%. Прибутковість аналогічних облігацій Німеччини становить 3,2%. Після втручання ЄЦБ ставки за португальським бондами стабілізувалися на позначці 7,3%. Вони вже п'ятий день знаходяться вище позначки 7%.
Багато аналітиків вважають такий рівень ставок за держборгом нестійким у довгостроковій перспективі і вважають, що це може спровокувати екстрену допомогу з боку Євросоюзу. ЄЦБ призупинив скупку держборгу периферійних країн зони євро в кінці січня, після того як у першій половині місяця Португалія та Іспанія успішно розмістили свої облігації.
Цьому сприяли обіцянки з боку європейських політиків представити всеосяжну програму вирішення боргових проблем зони євро. З моменту запуску програми скупки держборгу і до її припинення ЄЦБ викупив з ринку папери на суму 76,5 млрд євро. Масштаби вчорашніх інтервенцій поки не розголошуються, офіційні дані будуть представлені тільки наступного тижня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас